Jätimme auton Kiljamon parkkipaikalle ja kiersimme lenkkimme vastapäivään eli aloitimme tuosta infotaulun nurkalta.
Olimme hieman pelänneet että pitkokset saattaisivat olla jäisiä mutta moinen pelko oli turhaa. Pitkospuut olivat märkiä mutta eivät liukkaita. Hankien sijasta maasto oli täynnä vesilätäköitä ja ohuen ohuita jääsuikaleita.
Lopulta jouduimme kulkemaan myös todella liukkaalla jäällä. Onneksi tuota oli helppo välttää kävelemällä polun viertä.
Helmikuun lämpimät kelit ovat herättäneet myös ruostesiiven ( ? ) toukat. Niitä vaelsi pitkoksilla siellä täällä.
Pidimme lounastauon Idänpään kallion laavulla. Ruokatermareiden takia emme tarvinneet tulia. Oli ihan mukava istuskella kotvanen tovi. Lämpötila oli plussan puolella eikä tähän osunut metsän vieno tuulikaan.
Istuskelun jälkeen palasimme Haipontielle. Nyt emme seuranneetkaan perinteistä opastetta Kiljamon suuntaan vaan jatkoimme tietä pitkin.
Pitkospuiden jälkeen polku oli paikoin todella liukas. Onneksi metsä oli suht kuivaa joten kiertoreitit onnistuivat.
Olimme jo metsäpolulla kuulleet vastaantulijoilta ettei tämän puolen pitkospuilla ollut jäätä. Paikoin liukkaan metsäosuuden jälkeen oli rentouttavaa talsia puista polkua.
Risteyksessä päätimme kävellä loppumatkankin pitkoksilla joten käännyimme oranssilla merkitylle reitille. Suoraan kulkien olisi päässyt Kiljamon luontotornille ja sen ympärille rakennetuille keittokatokselle ja huussille.
Tällä puolen suota oli kaksi esteetöntä reittiä. Toisen taukopaikalla oli mielenkiintoinen ilmoitus. Plymouthin yliopiston tutkijaryhmä toivoo tässä kuvia suosta. Ajatuksena on seurata värien vaihtumista suon kasvustossa.
Lopun matkaa kävelimme rennosti esteetöntä reittiä. Pitkospuilla täytyy aina tarkkailla mihin jalkansa laittaa mutta näin leveällä väylällä saattoi kävellä huolettomammin.
Olimme arvuutelleet olisiko tällä pidemmällä polkuosuudella jäätä kuten helmikuuhun kuuluisi, mutta sen sijaan saimme loikkia isoja lätäköitä väistellen.
Kun metsäinen osuus loppui pääsimme suon reunaan. Pitkospuille latuja varten rakennetut korokkeet kertoivat hiihtokelien sulamisesta.
Sen sijaan aivan viime metrien jäinen osuus aiheutti harmia. Pitkoksilla ei voinut kävellä ja niiden vieressä oli liian märkää. Ratkaisimme ongelman tekemällä pienen lenkin metsän kautta.
Siitä tuli ehkä sata metriä ylimääräistä eli sehän oli melkein oikaisu.
Ohitimme tukevarakenteisen taukoaitan jonka kurkihirteen kaiverrettu ilves alkoi jo ravistua.
Lintutornista näkyi mikä oli Torronsuon olematon lumitilanne isommassa mittakaavassa.
Haippon niitussa ei ollutkaan laavua vaan makasiini jonka suojassa keittelimme kaasulla jälkiruokajuomat.
Mahtaako täällä olla enemmänkin porukkaa hiihtokauden aikana? Makasiinin ympärillä oli muutamia suksijoille tarkoitettuja rakennelmia. Tosin ne eivät olleet ihan parhaassa kunnossa.
Tänne metsään oli ilmeisesti jätetty ikuisiksi ajoiksi vanhat ja uudet lankut.
Muutaman mutkan jälkeen saavutimme taas suon pitkospuut.
Kun saavutimme taas Kiljamon parkkipaikan ympyrä sulkeutui. Retkemme pituus oli noin 10 kilometriä. Saimme kulkea hetken myös meille tuntemattomilla seuduilla kun tutustuimme Haippon niitun taukopaikkaan.
Sään puolesta reissu oli hieman omituinen sillä juuri nyt olisi helmikuun pitänyt helistellä ja hankien häikäistä. Sen sijaan tunnelma oli varsin keväinen.
Keväinen Torronsuo näyttää kyllä todelta kivalta. Pitäisi taas ilman muuta lähteä omaan lähikansallispuistoon käymään. Todella upea paikka ilman muuta!
VastaaPoistaTorronsuo on yksi suosikeistamme, mutta helmikuinen kevät on ehkä hieman liian aikaisessa. Lähikansallispuistot ovat aina käymisen arvoisia.
Poistat.Tiina
Onpa toisaalta surullinen näky helmikuuksi. Tämä talvi on kyllä ollut todella outo. On siinä varmaan Plymouthillakin ihmettelemistä, kun helmikuiset kuvat on samannäköisiä kuin lokakuiset...
VastaaPoistaKuten totesit: todella outo talvi. Vaikken olekaan talvi-ihminen toivoisin että helmikuussa olisi kunnon hanget ja pakkaset. Ikuinen syksy ei ole hyvä asia.
PoistaTuossa Plymounthin yliopiston toivetaulussa ei näkynyt vuosilukua. Kuinka kauan mahtavat kerätä kuvia hämäläisestä suosta ?
t. Tiina