sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Neljän linnunpöntön kevätsiivous

 


Kevät on pian täällä, joten oli korkea aika putsata pihan linnunpöntöt uutta sesonkia varten. Siivouksessa varmistetaan ettei pönttöihin ole jäänyt munia tai kuolleita poikasia. Samalla pesäaineksissa pesivät lintujen loiset saavat kyytiä. Tuon viimeisen takia putsaus kannattaa tehdä pakkasella, jolloin nuo pikku vihulaiset eivät pääse puremaan.
Olemme asentaneet pönttöjen katoille rautalankahärvelit, sillä naapurin kissalla oli tapana istuskella katoilla muina kissoina kynsiään teroittamassa. Ei istuskele enää.

Pönttö josta aukeaa etuseinä on aika helppo siistittävä. Tämä ensimmäinen kohde on yleensä ollut pihan suosituin, mutta tällä kertaa siinä oli vain pesäntekele. Ilmeisesti asialla oli ollut tiaispariskunta sillä rakentaminen oli aloitettu tinteille tyypillisesti paksulla sammaleella. Jostain syystä perustusten jälkeen rakentaminen oli lopetettu. Ehkä ensi suvena tähänkin pönttöön saadaan taas kunnon pesä ja paljon sirkutusta.



Seuraava putsattava keikkui omenapuun katveessa. Tässä pesi viimeksi kirjosieppo. Kesän kuluessa pääsimme onnekkaasti seuraamaan uutteraa ruokintaa ja myöhemmin poikasten kurkkimista lentoaukosta. Ja sitten yhtenä kauniina päivänä ne kaikki olivat lentäneet ulos isoon maailmaan.


Kirjosiepon pesä on krouvimpaa tekoa. Rakennusmateriaali on karkeampaa eikä sisustukseen ole juurikaan panostettu. Moiset puutteet eivät taida paljon painaa jos pesintä muuten onnistuu ja tuloksena on kourallinen uusia kauniita kirjosieppoja.

Tämä pönttö tuli tiensä päähän, sillä etuseinän avaamisen jälkeen koko rakennelma hajosi palasiksi. Olipa hyvä ettei moinen sortuminen tapahtunut pesintäaikaan. Tälle oivalliselle paikalle hankitaan pikimiten uusi asumus tirppojen tarpeisiin.



Seuraava pönttö olikin sellainen katon kautta putsattava. Sellaisen siivous on aina hieman hankalampaa, mutta koska pönttö muuten oli vielä ihan kunnossa ei sitä ollut syytä vaihtaa helpompaan.

Tästäkin löytyi vain tinttien sammaleinen pesän perustus. Paljon oli kerätty pehmeää pohjalle mutta sitten päätetty syystä tai toisesta lopettaa raksa siihen.




Pihan viimeinen asumus oli pihlajassa. Tästä katon kautta siivottavassa oli pohjalla vain muutamia sammaltupsuja eli pesän rakennus ei ollut oikeastaan edes alkanut. Mielestäni tämä pönttö pihlajassa on parhaalla paikalla, mutta oikeastaan siinä ei ole koskaan ollut pesää. Olisiko ehkä ensi kesänä?



Kunhan saamme hankittua yhden uuden pöntön sen hajonneen tilalle olemme valmiita aurinkoiseen linnunlaulun täytteiseen kevääseen, ahkerien tirppojen pesintään ja toivottavasti lukuisien uusien lintujen kauniiseen kesään.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti