sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Birgitan polkua Kirskaanniemestä

 


Lempäälän ja Tampereen maastossa kiertelevä Birgitan polku on yli 50-kilometrinen retkeilyreitti. Kävelimme elokuussa Birgittaa vanhalla kolmostiellä sijaitsevalta Paattakaisen parkkipaikalta Kyynärön laavulle ja olimme pahasti pettyneitä reitin kuntoon ja maisemiin. Hakkuualueiden keskellä kulkeminen ei ollut kivaa.
Päätimme kuitenkin antaa Birgitalle toisen mahdollisuuden ja suuntasimme näin marraskuussa Hervannan eteläpuolelle Kirskaanniemelle. 

Kävelimme Kirskaanniemestä Vähä-Riutan suuntaan. Ja sitten takaisin.

Auton jätimme Kirskaanniemen avaralle parkkipaikalle. 

Aika pian lähdön jälkeen edessä olivat ensimmäiset pitkospuut. Ne olivat priimakunnossa mutta vallitsevan sään takia varsin liukkaita. Onneksi myös niiden vieressä pystyi kävelemään.



Sitten yhytimme tukevatekoisen sillan. Reittimme ei kulkenut sitä pitkin mutta poikkesimme sillalle sorsaparven houkuttamina. Nämä kaunokaiset joita oli aika paljon pitivät melkomoista kaakatusta lipuessa sinne tänne sillan pielessä.



Sorsista selvittyämme jatkoimme sorastettua polkua eteenpäin. Kuljimme kauniissa metsässä kevyesti keinahtelevaa reittiä pitkin.
Seurailimme keltaisia reittitäpliä.



Kirskaanniemeen oli matkaa vajaa kilometri. Tällä kallioisella rannalla oli useita nuotiopiirejä ja monia muitakin retkeilijöitä ilahduttavia rakennelmia. Käsityksemme mukaan tämä hieno niemi on varsin suosittu retkikohde. Se on helppo ymmärtää.




Me jatkoimme matkaa Höytämönjärven tuntumassa. Jokaisessa mahdollisessa kallionkolossa oli nuotion jäänteet. Epäselväksi jäi olivatko nämä kaikki luvallisia.  Ne näyttivät pääosin hyvin houkuttelevilta ja kertoivat että ajoittain Kirskaanniemi on täynnä retkeilijöitä.



Rannan jälkeen polku kulki juurakkoisessa lehtomaastossa. Täällä kuuluu varmaan aikamoinen sinfonia kevään koittaessa.



Liukkaita pitkoksia reitillä oli paljon. Osan vieressä pystyi kävelemään, osa täytyi ylittää varovasti hipsuttelemalla.



Vaikka polku oli todella kulunut olivat kaikki kohdalle osuneet sillat priimakunnossa.



Opasteita reitin varrella oli paljon ja ne olivat kutakuinkin oikeissa kohdissa. Metsässä risteili välillä polkuja sinne ja tänne mutta opasteet pitivät meistä huolta.
Muutamissa kohdissa oli oikein rentouttavaa kulkea tasaista väylää. Tässä ei joutunut koko aikaa asettelemaan askeliaan juurakoiden ja kivien väliin.



Näillä nurkilla ohitimme metsän kautta muutaman talon ja hienon autonkin.



Seuraavalla rantaosuudella pitkospuut auttoivat eteenpäin kunhan ei pitänyt kiirettä.



Merunojan ylittävän sillan vieressä oli ilmeisesti jäänteitä vanhemmasta rakennelmasta. 



Sillan jälkeen polku muuttui epäselväksi ja opasteetkin katosivat hetkeksi. Päädyimme suolle jolta onnistuimme pelastautumaan vieressä kulkeneelle metsäautotielle.
Metsäautotietä seuraten ylitimme Koipitaipaleentien ja jatkoimme vastapuolen metsässä. Opasteet olivat taas oikealla paikalla.
Mainittakoon että Koipitaipaleentiellä huristi kuorma-autoja hurjalla nopeudella niin että kivet vain sinkoilivat.



Tien ylityksen jälkeen metsäpolku muuttui entistä vaikeakulkuisemmaksi. Pitkosten, kivikoiden ja juurakoiden liukkaat pinnat tekivät kulusta hidasta. Kaatumisiakin tapahtui mutta onneksi vähin vaurioin.



Lopulta tulimme pitkospuille joita pitkin kulkeminen oli liian riskialtista. Lahot lankut painuivat askelten alla mutaan. Märän maaston takia ei niiden vieressäkään voinut kävellä.
Niinpä mietimme hetken maailman tilannetta. Sitten käännyimme takaisin ja aloitimme paluumatkan.



Ensin täytyi kuitenkin pitää lounastauko. Sananmukaisesti menimme "ison kiven juureen syömään makeata puuroo" sillä ruokatermareissa oli herkullista myslipohjaista ja bonushedelmäistä puuroa.

Vaihteeksi oli ihan kiva istuskella. Keli ei ehkä ollut kaikkein aurinkoisin mutta ei tässä vilukaan tullut.




Paluumatkalla liukastelimme taas juurakoissa ja kivikoissa.

Halusimme kiertää sen kohdan jossa menomatkalla olimme harhautuneet suolle. Tulkitsimme keltaisen merkin polun laidassa väärin ja sitä seuraten kuljimme hetken umpimetsässä. Suuntamme oli kuitenkin oikea emmekä nyt loikkineet suolla joten kaikki oli hyvin.



Pian saavutimme tutun Merunojan sillan ja olimme taas merkityllä reitillä.



Nyt kävely sujui joutuisasti kunhan ei yltynyt liian rentoon kävelyyn liukkailla pitkoksilla.





Lopulta saavutimme taas Kirskaanniemen kallioisen rannan. 
Täältä löytyi oivallinen taukopaikka kuumien juomien keittämiseen. Oli ihan kiva istuskella järveä ihaillen ja muutenkin tauko oli paikallaan.


Nyt jäljellä oli vain vajaa kilometri parkkipaikalle. 
Päivän aikana kävelimme kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä.

Olimme lähteneet tälle retkelle antaaksemme Birgitan polulle uuden mahdollisuuden. Mikä oli lopputulos? Kirskaanniemi teki meihin myönteisen vaikutuksen hienolla polullaan, komeilla kalliollaan ja lukuisilla retkeilijöille tarkoitetuilla rakenteillaan. 
Birgitan polku lupaili paljon selkeillä opastetolpillaan. Jonkin matkaa tuntui siltä että nyt Birgitta pistää parastaan. Vaan kun reittiä lähti kulkemaan pitempään päätyi erittäin kuluneelle polulle ja lopulta lahoille kulkukelvottomille pitkospuille. 
Birgitta ystäväiseni, tämä oli jälleen pettymys.





sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Mustan kiven kierroksella

 


Tuulinen mutta muutoin mukava keli vei meidät Hyvinkäälle Usmin maastoon. Oli lokakuun viimeisiä päiviä ja ajatuksena oli kiertää suosittu Mustan kiven kierros jonka varrella taitaa olla parhaat palat Usmista.


Jätimme auton Hyyppäräntien avaralle parkkipaikalle ja kiersimme lenkkimme suositusten mukaisesti vastapäivään.




Retki alkoi yli kilometrisellä pelto-osuudella. Tai ei tuo oikeasti taida peltoa olla sillä alueella on lukuisia hevoshakoja. Tosin nyt ei hepoja näkynyt.

Polkumme kulki ruovikon kätköissä virtaavan Vantaanjoen tuntumassa. Joki oli tässä aika kapoinen eikä kovin kiireinen. Sillä oli vielä pitkä matka merelle.




Pellon jälkeen ylitimme Usmintien ja pääsimme metsäisemmälle seudulle. Tosin nyt vieressä metelöi jonkin aikaa moottoritie.



Täällä oli pikkutietä paranneltu soranajoa varten.

Ohitimme paikan sutjakasti ja pääsimme oikealle metsäpolulle. Seurailimme sinipäisiä tolppia. 
Edessä oli hyvän matkaa ylämäkiä ja niiden välillä alamäkiä.





Lopulta saavutimme hetkeksi tasaisemman tantereen. Ruska-aika oli ohitse ja varmemmaksi vakuudeksi usean päivän tuulet olivat vieneet puista viimeisetkin lehdet. Tavallaan oli menossa vuoden vähiten kaunis aika... mutta toisaalta metsässä on miltei aina hienoa.



Poikkesimme hieman viralliselta Mustan kiven kierrokselta sillä halusimme laskeutua Paalijoen äärelle tarkastamaan oliko vuosia sitten löytämämme pikkuinen silta vielä paikoillaan.

Näin tulimme hetkeksi poluttomaan maastoon ja pian Paalijoen rannalle.





Ja löytyihän se siltakin. Se oli oikealla paikallaan ja todella liukas. Kohtalaisen matkan päässä olisi ollut myös lippaluola mutta sen tutkimisen päätimme jättää ensi kevään Paalijoki-retkelle.



Ylitimme siltaamme pitkin Paalijoen ja jatkoimme vastarannalla takaisin kohti virallista Mustan kiven kierrosta. Muisteluiden mukaan tässä oli aikaisemmin kulkenut ihan selkeä polku mutta nyt saimme suunnistaa ikään kuin umpihangessa.
Ei se kyllä hirveästi haitannut.





Lopulta tupsahdimme merkitylle reitille. Eikä sitä ollut edes vaikea löytää.




Ohitimme Ladun majan ja nousimme hakkuualueen laitaa ylös harjanteelle. 
Tavoitteena oli Kaksoislammien laavu. Sieltä ehkä löytyisi tuulensuojaa eväiden syöntiin. Siitä olimme melko varmoja.




Ylämäkien jälkeen pidimme kallioiden välissä pienen virkistävän tauon. Löysimme mukavan tuulensuojaisen ja auringonpaisteisen sopukan jossa istahtaa hetkeksi. Ja sitten jatkoimme taivallusta.



Kaksoislammilla kävi kova puhuri mutta pääsimme siltä suojaan ihan laavun peränurkkaan. Testasimme tällä reissulla uusia ruokatermoksia joten emme tarvinneet nuotiota. Olihan se yllättävän nopeata kun pelkällä kannen avauksella pääsi syömään hyvää lämmintä ruokaa.

Nuotiopiirin uusitut penkit oli rakentanut joku jolla oli aikaa ja ajatusta huolehtia ympäröivistä puista.
Kiitos siitä.



Mukavan lounastauon jälkeen laskeuduimme laavulta pitkosille lampien tuntumaan ja sen jälkeen kävelimme aika pitkän pätkän metsäautotietä seuraavalle opasteelle.

Ajattelimme poiketa Iso-Karhun taukopaikalla ja jos tuuli sen sallii keittää siellä jälkiruokajuomat.




Iso-Karhun nurkilla on vanhan louhoksen jäänteet. Täältä louhittiin Hyvinkään mustaa joka on näyttävä ja kestävä graniitti monenlaiseen käyttöön. Aikoinaan esimerkiksi Stocmannin tavaratalon perustuksiin käytettiin Hyvinkään mustaa. 
Näistä lohkareista Mustan kiven kierros on saanut nimensä.





Iso-Karhun nuotiopiirillä oli yllättävän tyyntä joten saimme keitettyä kaasulla kuumaa juotavaa. Tässä oli mukava istuskella ja kerätä voimia reitin viimeisille kilometreille.




Nyt laskeuduimme harjanteiden väliseen laaksoon. Pitkospuut eivät onneksi olleet kuin hieman liukkaat ja varoen käveltävissä.
Tämä on mielestäni reitin hienoin osuus.



Pieni putous juoksutti vettä Iso-Karhusta Paalijokeen, sitä pitkin Vantaanjokeen ja lopulta merelle asti.

Veden lorina muutoin hiljaisessa metsässä oli miltei meditatiivista.




Jatkoimme samassa rotkossa eteenpäin. Komeat kalliot kohosivat polun molemmin puolin. Juuri näillä seuduilla näimme jokunen vuosi sitten ilveksen. Siitä lähtien olemme toivoneet että näkisimme sen uudelleen... ehkä se seurasi nytkin kulkuamme kallioiden kätköistä.




Ennen kuin ohitimme yllättävän hakkuualueen sivuutimme myös toisen Hyvinkään mustan louhinta-alueen. Täälläkin oli puiden siimeksessä isoja lohkareita mustaa kiveä.


Hakkuualueen jälkeen yhytimme taas Usmintien. Kävelimme sitä pitkin ohi muutaman talon ja peltoaukean.



Lopulta saavuimme taas retken alun peltolenkille. Treffasimme jälleen oikealla puolellamme verkkaisesti virtaavan  Vantaanjoen.



Lopuksi taivalsimme viimeisen kilometrin hieman mutaista polkua takaisin Hyyppäräntien parkkipaikalle.

Mustan kiven kierros on yksi Usmi-Kytäjän parhaista reiteistä. Sen sanotaan olevan 12,3 kilometrinen mutta me kävelimme 13. Ehkä piipahduksemme Paalijoelle toi nuo muutamat metrit lisää.

Tämä ei ole aivan helppo reitti mutta ehdottomasti kävelemisen arvoinen.