perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kuulen Caminon kutsun, mutta....

(Satunnaisen lukijan toiveesta)
 Jos hinkuaa Caminolle, mutta jokin selittämätön on lähdön esteenä, saattaa tästä luettelosta löytyä apua. Vastauksia kysymyksiin löytyy myös UKK-sivulta tuosta blogin yläpalkista...
Hostal Jardin, Padron
Toisaalta: ei Caminolle kannata lähteä, jollei ihan oikeasti halua. Se on totista taistelua rakkoja, kilometrejä, väsymystä ja koti-ikävää vastaan!

"En halua nukkua missään yhteismajoituksessa".

Ei se mitään, voit patikoida Caminon myös "hotellilta hotellille". Majoitusmahdollisuudet lisääntyvät Caminon varrella koko ajan: albergueiden lisäksi tarjolla on Casa Ruraleita ja eritasoisia hotelleja. Joissain albergueissa voi lisäpennosilla saada kahden hengen huoneen omalla vessalla.
Albergue Brasil, Vega de Valcarce
Varaudu kuitenkin yöpymään myös alberguessa, saattaahan olla, että pidät siitä. Se on yhteisöllistä ja yhdistävää. Ja kokemuksena se on vähintäinkin kasvattavaa.

"En osaa espanjaa, saati sitten portugalia".

Sama täällä! Caminolla puhutaan yleisesti suuren maailman kieliä, kuten ranskaa, saksaa, hollantia, englantia ja ajoittain suomea ja ruotsiakin. Englanninkielellä pärjää ja kaikki muut ovat plussaa. Erilaiset viittomat ja monikielelliset viritelmät ovat myös suosittuja. Ja maailmanlaajuisesti tahto ymmärtää toista on vahvempi, kuin oletettu kielimuuri.  Älä anna kielitaitosi puutteiden lannistaa, vaan pidä korvasi auki ja anna itsesi ymmärtää outoja kieliä. Matkan varrella myös oppii, se on varmaa. Siis jos on aulis oppimaan.

"En takuulla jaksa kävellä kakskyt kilsaa joka päivä!"

Okei, älä sitten kävele. Voit patikoida lyhyempiä tai pidempiä etappeja, kaikki riippuu omasta fiiliksestäsi. Mieti jo kotosuomessa mitä Caminolta haluat, ja mitä sen saavuttaminen vaatii.
Jos ajatus säännöllisestä päivittäisestä kävelystä puistattaa,  älä lähde Caminolle!

"Mitäs sitten, jos eksyn?"
Reittimerkintää Camino del Nortella

Sellaistakin on tapahtunut. Joskus silmä ei tavoita nuolta tai simpukkaa. Tai sitten tavoittaa, mutta tulkitsee väärin. Ja sitten sitä ollaan eksyksissä. Kulje silmät auki, äläkä hosu, niin eksyt vähemmän, jos ollenkaan. Kun eksyt, pidä pää kylmänä. Ja relaa. Katsele maisemia.

"Kukaan ei halua lähteä kanssani".
Camino Portugues

Lähde sitten yksin. Se voi olla pelottavaa, mutta älä anna sen häiritä. Caminolle päästyäsi olet osa Santiagoa kohti vaeltavaa sekalaista laumaa. Olet omiesi joukossa. Todella moni lähtee Caminolle ilman kaveria, mutta tutustuu matkan taittuessa muihin samanhenkisiin, eikä oikeasti enää kävelekkään yksin. Ota riski ja kävele itsellesi uusia ystäviä!
Ja on myös niin, että mitä isompi joukko tarkoituksella vaeltaa yhdessä, sitä enemmän joudutaan tekemään kompromisseja kaikissa päivän päätöksissä: kuinka paljon kävellään, missä syödään, missä nukutaan jne. Yksin vaeltava on kaiken tällaisen yläpuolella, hän on oman itsensä MasterChef.

"Olen erakkoluonne, en halua vaeltaa laumassa!"

Santo Domingo, Pontevedra
Tämähän on suoraa jatkoa edelliseen! Caminolle monet lähtevät yksin, ollakseen keskenään,
tavoittaakseen itsensä. Ja saadakseen olla rauhassa. Jos haluat vaeltaa yksin, se onnistuu. Et ole ensimmäinen, joka kertoo uteliaille, että haluaa tehdä vaelluksensa yksin.  Et ole ensimmäinen, jonka toivetta kunnioitetaan. Tuo toiveesi julki kohteliaasti, mutta päättäväisesti. Anna kanssavaeltajien ymmärtää, että sinun on sisäisen pakon vuoksi oltava yksin. Jos/kun yövyt yhteismajoituksessa, saatat olla sietokykysi rajoilla, mutta ajattele silloin seuraavana päivänä odottavia yksinäisiä kilometrejä, ja saat mielenrauhan. Hymyile arvoituksellisesti sisäänpäin.

"En ole uskonnollinen, en voi lähteä pyhiinvaellukselle"

Camino de Santiago de Compostela on yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä. Sitä pitkin on taivallettu tuhannen vuotta. Nykypäivänä patikoimassa on seikkailijoita, maailman matkaajia, elämyksiä etsiviä, vetoa lyöneitä, eläkepäivänsä aloittaneita, häämatkalaisia, välivuotta viettäviä, itseään etsiviä, surutyötä tekeviä ja enemmän tai vähemmän uskonsa puolesta vaeltavia. Jotkut vaeltajat kieltäytyvät kävelyn aikana kahvista, alkoholista ja tupakasta. Jotkut ottavat ilon irti hienoista viinialueista. Motiiveja löytyy jokalähtöön, sinun syysi kävellä mahtuu kyllä joukkoon. Eikä kukaan kyseenalaista sitä. Älä siis sinäkään.

"Entä, jos sairastun tai niksautan nilkkani?"
Vaeltajanpassi

Elämässä ja kävelyssä kaikki on mahdollista ja kaikki on todennäköistä. Sairastuminen tai
loukkaantuminen on syvältä, tapahtuipa se missä vaan. Tyypillisimmät vammat Caminolla ovat rakot, rasitusvammat ja "nitkahdukset". Tavallisimmat sairaudet ovat mahatauti, flunssa ja auringon aiheuttamat sekavuustilat. Näistä vältettävissä ovat rakot, rasitusvammat ja aurinko. Näihin voit siis itse vaikuttaa! Pidä pipa päässä! Ja kuuntele kriittisesti omaa jaksamistasi.
Jos sairastut, pidä välipäivä. Jos se ei riitä, et suinkaan ole ulkoavaruuden planeetalla terveydenhuollon tavoittamattomissa, vaan ihan eurooppalaisessa sivistysvaltiossa. Ota siis yhteyttä lääkäriin, pääset vastaanotolle todennäköisesti helpommin, kuin ikinä kotomaassa. Jos olet alberguessa, saat apua sen henkilökunnalta. Jos yövyt hotellissa, apu löytyy respasta.  Muista matkavakuutus!
Tapaksia Pontevedrassa

"Mitä siellä oikein osaa syödä?"

Espanjassa ja Portugalissa ihmiset syövät ruokaa, toisinaan samansorttista, kuin me täällä pohjolassa. Bocadillo on kävelijän perusmuonaa. Merenherkkujen ystävä voi hyvin Caminolla, samoin lihansyöjä.
Jos olet vannoutunut kasvissyöjä ja rajoitat sen lisäksi muillakin tavoin ruokavaliotasi, olet vaikeuksissa. Tai ainakin joudut itse valmistamaan pöperösi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti