keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Se parempi opaskirja Caminolle

Camino de Santiago de Compostelan kulkijoille on julkaistu runsaasti opaskirjoja. Jokaisella opuksella lienee omat ansionsa, mutta minulle se paras opas on  John Brierleyn ansiokkaasti kirjoittama Camino de Santiago (kts. linkit). Kirja on englanninkielinen.

Kirjan alussa on monipuolisesti vinkkejä ja ajateltavaa vaellukselle lähtijälle: on ohjeita varusteisiin, on ohjeita valmistautumiseen ja on asiakohtainen espanjan sanastokin. Lisäksi on kerrottu yleistä tietoa albergueista, muista majoitusmahdollisuuksista, hygieniasta ja turvallisuudesta.


Varsinainen reittiopastus aloitetaan Ranskan puolelta Saint-Jean Pied de Portista. Ja juuri siellähän niin moni onnekas astuu sen ensimmäisen askeleensa kohti Santiagoa.Kirjassa on tarkat reittiselostukset profiileineen. Etapeista kerrotaan mm. prosenttiluvuilla polkujen, hiekkateiden ja asfaltin osuus.
Myös vaihtoehtoisia reittejä esim. mielenkiintoisten raunioiden tai kirkkojen kautta löytyy runsaasti.

Reittiselostusten lisäksi mukana on kompaktisti tietoa taipaleiden historiasta, todella tarpeellisia kaupunkien karttoja ja kirjoittajan omia näkemyksiä vaelluksesta.
Jokaisen kyläpahasen kohdalle on kirjattu sieltä löytyvät palvelut ja reitin varrelle osuvat kahvilat ja ravintolat on mukavasti merkitty karttaan.

Alberguet löytyvät helposti kirjan sivuilta ja niistä on kerrottu oleelliset asiat, kuten sänkyjen määrä ja kuinka paljon niitä on salia kohden, ruuanteko mahdollisuudet ja muut huomionarvoiset seikat.
Yhteismajotuksen lisäksi oppaasta löytyvät mahtavasti muutkin yöpymisvaihtoehdot, kuten hotellit, ja tietenkin puhelinnumeroineen. Monista paikoista mukana on myös kirjailijan oma arvio.

Kirjassa on 288 sivua ja muodoltaan se sopii osavasti repun sivutaskuun. Ja todella monen vaeltajan repusta se löytyykin!

Brierley on kirjoittanut laadukkaita oppaita myös muista Santiagoon johtavista reiteistä. Ja ne kaikki pelittävät yhtä hyvin!
Ja varmemmaksi vakuudeksi: Brierley on nähty Caminolla tien päällä päivittämässä tietojaan... Muy bien!

2 kommenttia:

  1. Löysin vasta blogisi tuolta Campacaminon kautta :)
    Minulla on sama kirja ja tykkään. Onhan sitä moitittukin ja jotkut pitävät turhana mitään kirjaa, vaan itse olen tykännyt selailla ja makustella matkaa etukäteen näinkin :)

    VastaaPoista
  2. Moi Tanja! Ja kiitos viestistäsi. Caminolla tosi monen repusta pilkistää just tämä kirja, mutta tosiaan kaikki eivät siitä pidä. Tätä kirjaa on kiva selailla ennen Caminoa, mutta myös sen jälkeen kun palauttelee mieleensä matkan mutkia ja mäkiä.
    t. Tiina

    VastaaPoista