Usein kysyttyä

Hei siellä!

Kokoan tälle sivulle kysymyksiä, joita minulle on esitetty koskien kävelyä kotomaassa ja ulkomailla. Yksikään kysymys ei ole typerä, mutta olosuhteiden pakosta jotkin vastaukset ovat. Tärkeintä on jakaa tietoa, ei tietää kaikkea. Eli pistä kysymystä tulemaan!

Kysymys: Miten Camino de Santiagolla tietää, minne kävellä?
Caminolla seurataan keltaisia nuolia ja simpukoita. Niitä on maalattu tolppiin, tienpintaan, seiniin jne. Lisäksi on virallisia Camino-opasteita omissa tolpissaan.

Jossain kohdin reitti kulkee vaihtoehtoisia polkuja pitkin. Silloin opaste voi olla esimerkinmukainen sekasotku. Näissä tapauksissa hyvästä opaskirjasta on hyötyä (kts. linkit), tai sitten vaan kävelee tuoreimman merkin mukaisesti. Oletettavasti tässäkin kaikki nuolet veivät oikeaan suuntaan, jotkin vain hieman pitempää reittiä...




Kysymys: Mikä on keskimääräinen kävelyvauhtisi?
Kävelyvauhti riippuu monesta asiasta: repun painosta, maastosta, edellisen päivän matkasta, säästä jne. Tärkeätä on pitää myös taukoja, ja voihan sitä syödä vaikka menu del dian, joka viekin sitten hieman pitemmän ajan.
Arvioisin, että monta päivää kestävällä patikoinnilla (esim. Camino) keskinopeuteni on hieman alle  4km/tunti. Kotimaan metsäpoluilla mennään suunnilleen samaa vauhtia, sillä metsäpolut vaativat tarkkaa astuntaa, kiirehtimällä teloo vain nilkkansa. Vallankin Caminolla on hyvä tietää nopeutensa, tai hitautensa, jotta voi suunnitella seuraavaa yöpymispaikkaa.

Kysymys: Onko Caminolla vaeltaminen kallista?
Caminolla voi kävellä suht pienellä budjetilla, jos yöpyy joka yö kunnallisessa alberguessa, tekee itse sapuskansa tai syö tarjouksessa olevia menu peregrinoja. Kunnallinen albergue-yö maksaa 5-10 euroa, niissä on usein keittiö vaeltajien käytössä (itse pitää toki ostaa kokattavat) ja menu peregrinon saa halvimmillaan alle kympin. Käytännössä kuitenkin on toisinaan pakottava tarve yöpyä hotellissa, casa ruralissa tai yksityisessä alberguessa, jolloin yön hinta on 15-50 egeä. Samoin välillä menu peregrino ei houkuttele, vaan lankeaa syömään jotain kalliimpaa, jolloin ateria voi maksaa useamman kympin. Halvimmillaan vuorokausi Caminolla maksaa about kolmisen kymppiä... eli halvalla menee!

Kysymys: Miksi ylipäätään kävellä, kun voi mennä autolla?
Erinomainen kysymys! Tätä voisi kysyä about yksivuotiaalta nassikalta: miksi haluat kävellä, kun voisit yhtä hyvin istuskella rattaissa? Ja mitä tuo piltti vastaisi? "Äägä guugu lääpä lää," Ja hän olisi aivan oikeassa. Turhaan ei sanota, että lasten ja imeväisten suusta kuulee totuuden.

Kysymys: Miten Madeiralla löytää levadan?
Niin, aina se ei ole helppoa. Levadat kulkevat vuoristossa, metsissä ja usein loitolla isoista teistä.
Levadan löytämisen avuksi tarvitaan opaskirjaa. Rotherin vaellusopas Madeira, kirjoittanut Rolf Gotz, on osoittautunut varsin toimivaksi. Myös Pentti Korpelan "Madeira, patikoitsijan paratiisi" on kohtalaisen hyvä opus. Kartoista "Madeira, Tour & Trail" mittakaavassa 1:40.000 on very jees.
Viitoitukset levadojen "alkuun" ovat parantuneet vuosi vuodelta, mutta aina on hyvä olla opaskirja ja kartta messissä. (näistä parempi selostus Madeira-osiossa!)


Kysymys: Kuinka paljon paino putoaa esim. kahden viikon Caminovaelluksella?
Tähän on vaikea vastata aivan täsmällisesti, sillä en ole koskaan punninnut itseäni juuri sinä viimeisenä kävelypäivänä.  Yleensä vaelluksen viimeisen päivän jälkeen tulee juhlistettua onnistunutta reissua tapaksella, jos toisellakin... ja ehkä tilkalla punaviiniä. Ruokahalu on yleensä ihan terve, ja janoakin on esiintynyt, joten muutama kilo tervettä elopainoa tulee treenattuun kroppaan aika helposti, vallankin kun varsinainen kävely on jo loppunut.

Itse Caminolle ei kannata lähteä laihdutusmielessä. Itseltäni ei ole koskaan näillä vaelluksilla kadonnut paria kiloa enempää. Läski muuttuu toki lihakseksi, mutta liian innokas painon putoaminen ei ole jatkuvan rasituksen keskellä hyvä asia. Siinä katoaa voima ja vireys.

Ja Caminolla kaloreita laskettaessa on hyvä muistaa, että tärkein proteiininlähde Espanjassa on punaviini.




Kysymys: Blogisi otsakkeena on "kävelystä ja elämästä". Koska alat kirjoittaa siitä elämästä?
Helpoin vastaus tähän on tietenkin: kävely on elämää. Oikeampi vastaus on, että kirjoitan elämästä vielä tämän vuoden puolella, ehkä hyvinkin pian.
Elämä on kiehtova asia, joka ansaitsee useammankin postauksen. Alan pikimiten paneutua elämään, jotta voin kirjoittaa siitä ihan silminnäkijän tasolta. Kiitos tästä inspiroivasta kysymyksestä.


Kysymys: Haluaisin lähteä Caminolle, mutta ikäni puolesta en enää kaipaa yhteismajoituksen riemuja. Onko mahdollista kävellä Camino yöpymättä albergueissa?
Kyllä se on mahdollista. Majoituspaikat jokaisen Caminon varrella ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet. Varsinkin, jos ei ole tarkoitus kävellä mahdollisimman halvalla, yksilöllisiä yöpymispaikkoja kyllä löytyy. On majataloja (= Casa Rural), on hotelleja ja on myös albergueita, joista saa yksityishuoneita.
Olen itse kävellyt Camino Portuguesin Portosta Santiagoon nukkumatta yhtäkään yötä alberguessa. Siitä huolimatta suosittelen ihan kokemuksena viettämään ainakin yhden yön perinteisesti alberguessa.


Kysymys: Onko Camino Portuguesin varrella samanlaisia vesilähteitä, kuin on Camino Francesin varrella?
Yksinkertainen vastaus: ei ole. Vesilähteitä toki on, mutta niiden turvallisuudesta ei ole takeita. Simppeleintä on kävellä Portugalin osuus kauppavedellä. Silloin ei tarvitse miettiä, mitä juo.

Kysymys: Voiko oman koiran ottaa mukaan Caminolle?
Empä moista voi suositella. Caminolla koirasi on koko ajan jonkun toisen koiran reviirillä, mikä  on koiralle  todella stressaavaa. Yöpymispaikan löytäminen hankaloituu myös.


Kysymys: Miten olisi paras treenata Caminoa varten?
Kävelemällä. Ja nimenomaan kävelemällä useana päivänä peräkkäin. Aloita treenaus viimeistään kolme kk ennen H-hetkeä. Kilometrimäärien ei tarvitse olla huikeita, alle kymmenen kilometrin päivälenkeilläkin tulee sitä kävelykuntoa. Tärkeää on myös kävellä ylämäkiä, ja mahdollisimman pitkiä ja jyrkkiä.
Jossain vaiheessa voi ottaa lisärasitukseksi sen Caminolle mukaan tulevan repun. Tutustutte samalla toisiinne.

Kysymys: Mikä on paras konsti kuljettaa rinkkaa/reppua lentokoneessa?
Monet Caminolle suuntaavat kuskaavat reppunsa käsimatkatavaroina. Sitä en ole koskaan itse yrittänyt. Repussani on aurinkovoiteita, jalkarasvoja, hammastahnoja yms. joten se on aina mennyt ruumaan. Kätevä tapa on kuljettaa reppu matkalaukussa, joka sitten hylätään, kun Caminolla kävely alkaa. Matkalaukussa reppu on suojassa kaikkine remmeineen ja solkineen. Ihan aluksi käytimme kaikki suvun vanhat matkalaukut, ja olen ostanut myös kirpparilta muutaman halvalla.
Tärkeätä on matkalaukun hylätessään jättää se apposen avoimeksi, jotta se  ei herätä pommiepäilyjä (ihan oikeasti!).
Vihje paluumatkalle: Santiagossa on laukkukauppa, joka myy suht halvalla isoja kangaskasseja.

HUOM! Syksyllä 2018 portugalin lentoyhtiö TAP kadotti matkatavaramme. Saimme ne toki takaisin, mutta vasta palattuamme kotimaahan. Tuon tapauksen jälkeen olemme kuljettaneet reppumme käsimatkatavaroina. Se onnistuu, jos reppu ei ole liian iso. Tuolta Camino Portugal-sivulta löytyy kertomus siitä miten kaikesta huolimatta kävelimme syksyllä 2018 oikein onnistuneen Caminon.




Lisää kysymyksiä, ja vastauksia, tuonnempana...

2 kommenttia:

  1. Vaellusetappisi Portosta Ponte de Limaan olivat aika hulppeita. Oliko näillä väleillä yöpymispaikkoja vähän lyhyempien päivämatkojen päässä?

    VastaaPoista
  2. Hei Kaija ja kiitos viestistäsi! Camino Portugues alkaa olla muodissa, eli se myös kehittyy koko ajan. Tämä tarkoittaa palvelujen lisääntymistä. Käy vilkaisemassa sivua vialusitana.org/en/ . Sieltä löytyy albergue-listausta. Albergueiden lisäksi taipaleella on myös hotelleja ja niihin verrattavia. Suosittelen myös Brierleyn opaskirjaa Camino Portugues.
    t. Tiina

    VastaaPoista