sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Camino Portugues...1. päivä

Camino de Santiago lähtee Portugalissa Lissabonista. Sieltä käveltävää Santiago de Compostelaan on 620 km. Todellisuudessa suurin osa kävelijöistä Portugalin Caminolla aloittaa taivalluksensa Portosta, jolloin matkaa Santiago de Compostelaan on sopuisat 250 kilometriä.

Tarpeellisen ja luetun opaskirjan tällekkin reitille on laatinut John Brierley, Caminoguides. Kts linkit!


Usein kysytään sopivinta ajankohtaa Caminon kävelemiselle. Olen kävellyt Portosta Santiagoon keväällä huhti-toukokuussa. Silloin satoi melkein joka päivä. Ei ollut kylmä, mutta oli märkää.
Olen kävellyt saman reitin myös syyskuun alussa, jolloin taival taittui yli 30 asteen helteessä. Kumpi oli parempi? nooo, kyllä se helle oli kuitenkin mukavampi...


Ensimmäisellä reissulla tälle Caminolle lentomatka suuntasi Helsingistä Barcelonaan, ja sieltä puolen yön aikaan Portoon. Silloin oli fiksua viettää yksi päivä Portossa ennen repun heittämistä selkään. Siis ihan jo aikaeron takia...jetlag, nääs.
Toisella kerralla, syyskuussa, lento Portoon oli Pariisin kautta, ja perillä oltiin jo puolelta päivin. Se oli aikas hyvä aikataulu. Kannattaa tutkailla erilaisia lentoyhdistelmiä, sillä ainakaan vielä Helsingistä ei ole suoraa lentoa Portoon.


Porto on Portugalin kehto, senhän sanoo jo nimikin. Se on täynnä ihmisiä, ylämäkiä, riemastuttavia rakennuksia ja salaperäisiä kujia. Jos aikataulu antaa myöten, kannattaa Portossa viettää ainakin se yksi päivä ja leikkiä ihan tavallista turistia.
Sè Catedral kohoaa kaupungin ylle ja sieltä voipi hakea vaeltajanpassiinsa ensimmäisen leiman. Ja jos ei ole koko passia, sieltä sen saa lunastettua eurolla, parilla.


Portosta Camino kulkee kahta vaihtoehtoista reittiä. Toinen kulkee sisämaassa, enkä valitettavasti voi kertoa siitä juuri muuta, kuin että se seurailee kaupungin katuja ja tienvarsia... molemmilla kerroilla olen näet valinnut merenranta-reitin.
Jos valitset sisämaan reitin, päädyt Vilarinhoon, mutta jos seuraat Atlantin rantaa, olet päivän päätteeksi Vila do Condessa, ja olet onnellinen.

Atlantin rantaa seuraavalle Caminolle pääsee parhaiten Matosinhosin sillalta. Jos hotellisi on Porton keskustassa ota taksi tai metro Matosinhosiin, heitä reppu selkään, suuntaa kohti rantaa ja olet Caminolla.Kun astelet Matoinhosista meren rantaan, edessäsi on kutakuinkin kuvan maisema. Kaukana edessä on majakka, jonka ohitat yllättävän nopeasti. Vasemalla on hiekkarantaa ja ihanainen valtameri. Tuulisella säällä on hyvä pitää myssystä kiinni! Ja jos oikein myrskyää on parempi siirtyä suosiolla sisämaan reitille.


Majakan jälkeen edessäsi on puinen polku. Sitä jatkuu kilometrikaupalla, ja se on yllättävän mieluisaa kävellä. Se joustaa jalkojesi alla, maisemat ovat messevät ja tämän tästä rannalla on kahviloita ja jopa ravintoloita (=vessoja). Voit halutessasi nauttia kohtalaisen menu do dian rannan ravintoloissa ja jatkaa kävelyä hymy huulillasi. Puinen polku on rakennettu suojaamaan herkkää rantakaistaa kävelijöiden kasveja tuhoavalta askellukselta. Paikalliset lenkkeilijät ja koirien ulkoiluttajat tuntuvat pitävän siitä kovasti.
Risteyskohdissa pidä suuntasi kohti pohjoista, sillä muutoin päädyt rannalle surffareiden joukkoon.Kun puinen polku loppuu, alkaa arkinen vaellus hiekkateillä ja taajamien kaduilla. Reitti on merkitty, mutta keltaisia nuolia ei ole liiaksi. Ole tarkkana niiden kanssa! Vakavaa eksymisen vaaraa ei kuitenkaan ole, sillä jos olet epävarma suunnasta, kävele kohti pohjoista, eli pidä meri vasemmalla puolellasi.


Osapuilleen 25 kilometrin kuluttua päädyt Vila do Condesiin. Ensimmäiseksi näet Santa Claran luostarin. Tässä kuvassa se ei ole läheskään niin hulppea, kuin se on nähdessäsi sen päivän kävelyn päätteeksi. Ylitä silta, ja olet Vila do Condesissa.

Tässä mukavassa kaupungissa on lukuisia yöpymispaikkoja, vaikkei siellä albergueta olekkaan. Itse olen yöpynyt Hospedaria O Manco D´Areiassa vaatimattomasti, mutta ihan mukavasti ja Estalagem do Brazaossa laadukkaasti.

Kuvan taustalla näkyvä akvedukti toi aikoinaan vettä Santa Claran luostariin.


Päivän päätteeksi olet oluesi, tai limusi ansainnut! SuperBock on oivallista portugalilaista olutta!Ateriaehdotus kovan päivän illaksi: jos olet sisäelinten ja muiden ulokkeiden ystävä, tilaa toki perinteistä portugalilaista lihapataa. Bom proveito!


Seuraavana päivänä edessäsi on jälleen valinta: mitä reittiä Barcelokseen? Siitä tarkemmin ens kerralla...2 kommenttia:

 1. Hei Tiina!
  Täällä toinen Tiina, joka haaveilee / suunnittelee Caminolle lähtöä heinäkuun alussa. Portugalilaisilla on ihan oma sanontansa noista huhtikuun sateista: Mês de Abril, águas mil. Eli huhtikuussa satavat tuhannet vedet... Taidan lukea kaiken Portugalin caminosta kirjoittamasi, kaikki tieto on nyt tarpeen. Muito obrigada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi tipuTiina! Camino heinäkuussa kuulostaa kuumalta touhulta, mutta haitanneeko tuo mitään :). Kiva, jos sepustuksistani on apua retken suunnittelussa.
   Bom Caminho!
   t.Tiina

   Poista