Varusteista

Kengät: Tärkein varuste kävelyssä ovat kengät. Jos kävelysi koostuu lähinnä lähiympäristöstäsi, kaduista ja hoidetuista poluista, voit hyvin pärjätä lenkkareilla. Gore Tex tekee niistäkin monikäyttöisemmät.
Jos kuljet metsässä ylä- ja alamäkiä, kivikoissa ja hakkuuaukeilla, sinun kannattaa hommata retkeilykengät, tai kevyet vaelluskengät, Gore Texillä nämäkin.
Caminolle suosittelen tukevapohjaisia vaelluskenkiä, joissa on vartta sen verran, että nilkka on suojassa. Caminolla kuljetaan paljon asfaltilla, joka liian keveissä kengissä tekee jalkapohjista muussia. Gore Tex on must, vaikka ihan säkällä voit kulkea koko reissun auringonpaisteessa. Itse käytän Meindlin vaelluskenkiä, pohjan kovuus B/C.

Sukat: Sukkia on monenlaisia, mutta kovassa pitkäkestoisessa kävelyssä minulle parhaiten ovat sopineet Merinovillaiset sukat. Ne siirtävät kosteuden tehokkaasti iholta, ovat pehmeät, eivätkä ihan heti ala lemuta. Vallankin Caminolla jalka taatusti hikoaa, ja  villasukka silloin tuntuu ehkä oudolta ajatukselta. Kokemuksesta tiedän, että niillä kävelyillä jalka hikoaa joka tapauksessa, oli sitten ohut tai paksu sukka, ja paksu sukka suojaa jalkaa hiertymiltä paljon paremmin, kuin ohut läpyskä. Monet kävelijät harrastavat myös kahden sukan taktiikkaa, jolloin lähinnä ihoa on ohut liukas sukka ja sen päällä toinen hieman paksumpi. Kokemus kertoo, kumpi tapa on itselle se paras.

Reppu: Kaupoista löytyy monen sorttista, monen väristä, monen kokoista ja monen hintaista reppua. Lyhyille kävelyille passaa ns. päiväreppu, johon mahtuvat eväät, ensiaputarvikkeet jne. Caminolle kannattaa reppu valita huolella, sillä se keikkuu selässä satoja kilometrejä. Liian suuri houkuttaa pakkaamaan liikaa tavaraa, liian pieneen mahtuu vain kaikkein tärkein ja sitä joutuu jatkamaan erilaisilla pussukoilla, jotka hankaloittavat kävelyä. Repun pitää täyteen pakattuna istua hyvin selkään. Kaupassa kannattaa pyytää myyjältä painoa koeteltavaan reppuun. Liian pitkä tai liian lyhyt reppu ei tunnu mukavalta. Monilla valmistajilla on erikseen naisille mitoitettuja malleja, niitä kannattaa naispuolisten kävelijöiden kysellä. Monet taskut repussa helpottavat pikkutavaroiden pakkaamista ja ulkotaskuihin sujahtavat juomapullot ja kartat. Repun sadesuojus on tärkeä varuste. Itselläni on Deuterin 34-litrainen naisten malli.

Camino de Santiago: Edellisten lisäksi suosittelen Caminolle:
- pyhiinvaeltajan passi. Saat sen Jaakkontien ystäviltä (kts. linkkilista).
- kävelysauvat. Yksi tai kaksi pitämään tasapainoa alamäissä, lisäämään vauhtia ylämäissä, karkoittamaan uhkaavanoloiset irtokoirat ja kanat (oikeasti ystäväni turvallisuutta uhkasi Caminolla militantti kana).
- makuupussi. Tarvitset sitä yöpyessäsi albergueissa. Valitse kevyt (=alle kilon) ja pieneen tilaan puristuva. Vuoden ajasta riippuen albergueissa voi öisin olla vilpoistakin, mutta silti on turhaa raahata mukanaan mitään talvipussia.
- retkipyyhe. Pieneksi pakkautuva ja nopeasti kuivuva. Olen käyttänyt omaani myös tyynyliinana ja verhona sängyn laidassa.
- päähine. Sen täytyisi suojata myös korvat, nuo päässä harvat, ja niska. Espanjan auringon kanssa ei kannata pelleillä!
- sadevaatetus. Monet käyttävät Caminolla sadeviittaa, joka suojaa sekä kävelijän, että repun. Sellainen on tuulisella säällä hankala ja vaikea yksin saada kunnolla päälle. Core Tex- takki ja vettä hylkivät housut ovat mielestäni parempi ratkaisu. Muista repun sadesuoja!
- pyykinpesuaine. Usein pyykin joutuu pesemään kylmässä vedessä, joten nestemäinen pesuaine on parempi, kuin pulveri.
- hakaneulat. Tarvitset puoli tusinaa tukevaa hakaneulaa pyykkipoikien tilalle, kun ripustat pyykkisi kuivumaan joko narulle, tai tarvittaessa reppusi takaosaan. Ja niillä puhkaiset kätevästi myös rakot kintuistasi!
- taskulamppu. Otsalamppu tai pieni taskulamppu on tarpeen alberguen yöllisessä pimeydessä. On mukavampi konuta vessaan, kun ei törmäile sänkyihin.
- korvatulpat. Alberguessa joku aina kuorsaa, tuhisee, maiskuttaa tai puhuu unissaan. Korvatulpat päässä on tukalaa nukkua, mutta ilman niitä ei voi nukkua.


8 kommenttia:

 1. Olen lukenut tämän listasi aikaisemminkin, mutta nyt se oli taas hyvä muistutus, kun oma camnoni on jo lähellä. Korvatulpat minulta vielä puuttuvatkin. En osaa kyllä nukkua ne päässä, vielä. Luultavasti pakko opettaa. Saatanpa itsekin päästellä kaikenlaisia uniääniä, joten pitää sanoa siskollekin, että hankkii omansa. :)

  VastaaPoista
 2. Hei Campasimpukka! Korvatulppia on monenlaisia, joten tsekkaa ne hyvissä ajoin ja opettele laittamaan oikein korviin... tässä puhuu nyt kovien kokemusten ääni :)
  t. Tiina

  VastaaPoista
 3. En ole osannut käyttää korvatulppia lainkaan, mutta yleensä olen ollut niin väsynyt, etten kuule mitään ja olen nukkunut hyvin paria yötä lukuunottamatta sitten kun olen nukahtanut...
  eli pari caminoa olen selvinnyt ilman korvatulppia

  VastaaPoista
 4. Hei pappilanmummo! Ja kiitos viestistäsi. Olet tosi onnekas, kun pärjäät ilman korvatulppia. Itse olen kokenut ne tukaliksi, mutta tarpeellisiksi. Pystyisimpä minäkin nukkumaan kuorsauksessa, mutta kun en :) .
  t. Tiina

  VastaaPoista
 5. Hei! Hyvä lista, mutta täydentäisivät sitä seuraavilla välttämättömyystarvikkeilla. Eurooppalainen sairaraanhoitokortti on hyvä olla kaiken varana, Kelasta sen saa kuten myös tietoa. Muki ja lusikka ovat tarpeen, jos ja kun omia eväitä nautitaan tien päällä. Vessapaperia on myös sellainen tavara jota ilman en lähtisi millekään vaellukselle, niin majapaikoista kuin baareista se on usein loppu. Pyykkipoikien lisäksi paracord- tai muuta narua, toimii mm. pyykkinaruna.
  T. Heikki

  VastaaPoista
 6. Moi Heikki ja kiitos tärkeistä lisäyksistä listaani! Itse olen pitänyt matkavakuutusta tärkeänä, mutta tuo sairaanhoitokortti on myös tarpeellinen. Ja tosiaan: ilman vessapaperia voi tulla hätä käteen! Mukia ja lusikkaa en ole vielä Caminolla tarvinnut, mutta eipä nuo paljoa repussa paina.
  Pyykkinarun lisäksi vielä pari nippusidettä ja pätkä jeesusteippiä just in case.
  t. Tiina

  VastaaPoista
 7. Kannattaa tietysti tarkistaa sisältääkö kotivakuutus jo matkavakuutuksen, ettei vakuuta kahteen kertaan. Ennen Nordean Mastercardissakin oli matkavakuutus, mutta sitten sen ehdot muutettiin roimasti huonommaksi. Vessapaperi kulki mukana, mutten tarvinnut, muuutama arkki talouspaperia sen sijaan tuli käytettyä. Yksi T-paita kulki käyttämättä, koska sekä auringon, että vilpoisen takia käytin ja pesin samaa pitkähihaista juoksupaitaa. Kuorsaukset eivät haitanneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Nuo vakuutusasiat ovat tärkeitä, kun joka päivä ollaan alttiina niksahduksille ja vallankin autoliikenteelle.
   Vaatetuksessa kanttaa suosia monikäyttöisyyttä ja nopeaa kuivumista.
   Yllättävän moni on pärjännyt ilman korvatulppia. Se on minulle täysi mysteeri!
   t. Tiina

   Poista