Saaren kansanpuisto kuului vuoteen 1930 asti de la Chapelle-suvulle. Sen jälkeen omistajaksi tuli Erik von Frenckell. Frenckellin tytär Vivica Bandler möi kansanpuiston vuonna 1980 Tammelan kunnalle ja Forssan kaupungille.
Ohitimme tornin ja näillä seuduilla tauluja maalanneen Albert Edelfeltin muistokiven. Edelfelt oli naimisissa Saaren kartanoa vuoteen 1930 asti hallinneen de la Chapellen tyttären kanssa.
Harjun päällä kävely on hyvin hämäläinen liikuntamuoto. Tälle kesälle harvinainen aurinko vielä paransi tunnelmaa. Ilman lämpötila lähenteli hellelukemia.
Kukkasten jälkeen kuljimme hetken kapoista tietä. Ajatuksenamme oli kävellä aivan niemen kärkeen asti mutta kun tien päässä näkyi yksityinen mökki teimme U-käännöksen.
Näkötornin avautumiseen oli sen verran aikaa että istahdimme nauttimaan hieman evästä ja ihailemaan heinäkuista agraarimaisemaa. Kaukaisen maatalon pihassa pörrännyt traktori riitti viihteeksemme.
Pian taas nousimme harjulle ja kävelimme hissuksiin tornia kohti. Pääsimme siis uudestaan myös kukkakedolle... illalla toimitettiin kattava punkkisyyni.
Tornin huipulta avautui upea maisema Kuivajärvelle ja kaukaisemmalle Tammelan Pyhäjärvelle... varmaan näkyi muitakin lätäköitä.
Maisemien äärellä tuli vietettyä hyvä hetki. Alas mennessä ehti hieman katsella tornin rakenteitakin. Se on puinen mutta päällystetty punaisella pellillä.
Tornin jälkeen lähdimme paluumatkalle kohti parkkipaikkaa. Hetken edellämme liihotteli kaksi keijukaista.
Lounais-Hämeen pirtti on vuodelta 1948. Onneksemme tarjolla oli ihan maittava lounas seisovasta pöydästä.
Jätimme auton näkötornin parkkipaikalle ja kävelimme ensin tornilta lähtevän harjupolun edestakaisin. Sitten lounastimme Lounais-Hämeen pirtissä jonka jälkeen pyöräytimme Suujärven ympäri myötäpäivään.
Kaukolanharjun torni on kaunis katsella. Vaan juuri nyt sen ovi oli teljetty.
Olimme liikkeellä hieman liian aikaisin ja tulimme parkkipaikalle tuntia ennen Kaukolanharjun näkötornin aukeamista.
Lähdimme kuitenkin kävelemään kohti tornia. Tämä polku on myös osa Hämeen Ilvesreittiä.
Olimme aika korkealla ja täältä näkyi kauas.
Kaukana näkyi Saaren silta jota pitkin ajelimme kansanpuistoon.
Hämeen Ilvesreitti kääntyy tässä kohdin Torronsuolle.
Vastavaloon kuvattu reitti näyttää paremmalta kuin myötävaloon.
Ja pian saavutimme taas torninkin. Se on rakennettu vuonna 1926 ja korkeutta sillä on 21 metriä.
Tämäkin torni oli ollut osallisena maamme puolustuksessa.
Albert Edelfeltin maalaus Näkymä Kaukolanharjulta vuosilta 1889-90.
Parkkipaikan jälkeen ylitimme Portaantien ja laskeuduimme Suujärven rantapolulle.
Ohitimme suuren kesäteatteri katsomon ja uimarannan. Täällä oli hienosti uintimahdollisuus sekä Kuivajärvessä että Suujärvessä. Helteinen sää oli houkutellut paljon väkeä virkistäytymään.
Sitten kuljimme halki saniaismetsän.
Reitti kulki mukavasti kumpuilevassa maastossa.
Jäljellä oli viimeiset parisataa metriä ennen parkkipaikkaa.
Saaren kansanpuisto näytti meille parhaat puolensa aurinkoisessa säässä. Polut olivat mielenkiintoisia ilman liian suuria korkeuseroja. Kaukolanharjun näkötorni järvimaisemineen oli ehdottomasti kiipeämisen arvoinen.
Auringosta nauttiva valkolehdokki sopi hyvin retken tunnelmaan.
Pari Tammelassa lapsuutensa viettänyttä kaveria on sanonut tuota paikkaa tylsäksi, niin ei ole tullut käytyä. Toissa viikonloppuna taas ajoimme ohi, mutta eipä tullut pysähdyttyä. Komeat maisemat tuolta tornista kyllä näyttää olevan.
VastaaPoistaMeilläkin vielä listalla. Etenkin näkötorni ja järvenrantamaisemat kiinnostavat. Hitsi, kun ei ole opiskelijahintaa, yritän ottaa vielä viimeiset viikot ilon irti mun opiskelijakortista!
VastaaPoista