perjantai 2. joulukuuta 2022

Hattulan Pyhän Ristin kirkossa

 


Joulun odotteluun sopinee vierailu Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.
Hattulan Pyhän Ristin kirkko on Hämeen vanhin. Ensimmäinen asiakirjamaininta siitä on vuodelta 1324. Miettimisen jälkeen kirkko rakennettiin vuosina 1472 - 1490. Tosin tuokin ajankohta on joidenkin tietojen mukaan kiistanalainen. Kirkon alkuperäinen muoto oli täysgotiikkaa. Sittemmin sen ikkunoita on muuteltu ja uusia puhkottu.Hattulan Pyhän Ristin kirkkoa koristaa osapuilleen 190 erillistä maalausta. Niillä on kuvitettu 180 raamatun kertomusta. Kuvat on ajoitettu 1510-luvulle, eikä niiden tekijöistä ole tietoa. 
Samankaltaisia maalauksia on myös Lohjan Pyhän Laurin kirkossa ja on arveltu että näitä kahta kirkkoa yhdistää sama taiteilija. Tai taiteilijat.Ylemmässä kuvassa esitellään helvetin kauhuja  ja alemmassa on Jeesuksen sukupuu. Maalausten tekijä ei ehkä ollut kaikkein taitavin mutta ainakin todella, todella ahkera.
1500-luvulla väki ei elänyt syntymästään asti kuvien keskellä kuten me. Tuolloin tällainen maalausten ja piirrosten vyöry on täytynyt tuntua uskomattomalta.

Jokainen kuva on lähtöisin raamatun kertomuksista. Katselijalta kuluu tovi jos toinenkin miettiessä tarinoita kuvien takana. Opastetulle kierrokselle osallistuminen yhdistää kertomukset ja maalaukset.Kirkossa on 40 puuveistosta ja osa niistä on kuuluisan Liedon Mestarin töitä. Liedon Mestari, jonka oikeaa nimeä ja kansalaisuutta ei tiedetä kehitti oman veistotyylinsä 1300-luvun alkupuolella. Joidenkin lähteiden mukaan kyseessä ei ollut yksittäinen veistäjä vaan taiteilijaryhmä.Hattulan Madonna on kovasti tutun näköinen vaaleine kutreineen ja sinisine silmineen.

Saarnastuolin runsaat yksityiskohdat ovat taidolla veistettyjä.
Kuuluisin kirkon oppaista lienee Vilppu Vuorela. Asiantuntevan opastuksen lisäksi hän viihdyttää vierailijoita soittamalla keskiaikaisia soittimia. Niiden ääni sopii tähän pieneen kirkkoon täydellisesti. 

Vuorela toimi myös Rottien Pyhimys-kirjan oikolukijana ( Anneli Kanto 2021 ). Rottien Pyhimys on kuvitteellinen kertomus näiden maalausten synnystä. Moni on kirjan lukemisen jälkeen tullut omin silmin ihastelemaan mielenkiintoista kirkkoa. Aivan kuten minäkin, vaikkakin hämeenlinnalaisena tämä ei ollut ihan eka kerta.
 Kirkon huolella koristeltu saarnastuoli on vuodelta 1550. Se on maamme vanhin ja myös pohjoismaiden vanhimpia.


Hattulan Pyhän Ristin kirkossa ei ole koskaan ollut lämmitystä. Nykyäänkin se on pääsääntöisesti auki vain kesäaikaan. Seuraavan kerran tätä kuvien ilotulitusta pääsee ihailemaan toukokuussa 2023.
Suosittelen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti