Kunhan ensin saavuttaisimme tunturin huipun laskeutuisimme sitten sen eteläistä rinnettä. Näin kiertäisimme Luostotunturin myötäpäivään.
Auton jätimme Luostonportin avaralle parkkipaikalle. Täältä lähtikin monta erilaista reittiä. Me suuntasimme tästä oikealle kohti Ukko-Luostoa.
Onneksi portaikon metalliaskelmat oli päällystetty puulla. Se teki kipuamisesta aavistuksen miellyttävämpää.
Kivisten askelmien kanssa oli nähty paljon vaivaa ja ne helpottivat kivikossa kulkemista. Kiitos siitä.
Kauempana Vaellusluontopolun pitkokset näyttivät uusituilta sillä niin tuoreen näköisinä ne halkoivat suota.
Me suuntasimme seuraavaksi tunturin eteläiseen rinteeseen linjatulle polulle. Linjaus tosin tarkoitti paikoitellen vain merkkitolppia rakkakivien keskellä.
Alamäki jatkui ja jatkui. Välillä sai kulkea melkein rennosti lyhyen aikaa mutta kivikossa askellus täytyi pitää tarkkana ettei käynyt köpelösti. Onneksi oli kuiva keli.
Polun pitkokset olivat kadonneet ja tilalle oli tullut sorastettu reitti. Taisimme olla melkein ensimmäiset tässä kävelijät sillä niin pehmeä oli sora jalan alla.
Tällä kertaa emme jatkaneet suoraan Vaellusluontopolulle vaan käännyimme oikealle Ukko-Luostoa sivuavalle leveälle väylälle.
Kun Ukko-Luoston näköalapaikka pilkotti tunturin kupeessa olimme Ukkolaavulla pitämässä lounastaukoa. Vaikka täällä alempana hyttyset olivat innolla kimpussamme ne jostain syystä antoivat meidän syödä miltei rauhassa.
Miltei kaksi ja puoli kilometriä Ukkolaavun jälkeen tulimme monen tien risteykseen. Opasteissa ei ollut valittamista.
Runsaan kilometrin pituinen nousu kulki pitkin kivikkoisia polkuja. Reitti oli helposti seurattava vaikkakin kinttuja koetteleva.
Tuvan sisätila oli avara mutta jostain syystä täällä oli hyvin kuuma. Olisikohan joku innokas laittanut tulen kamiinaan helteestä huolimatta?
Viivyimme maisematuvalla vain pienen hetken ja sitten jatkoimme kohti Tikkalaavua. Nyt alkoi alamäki. Se sopi meille.
Sorastettu polku laskeutui paikoin hyvin jyrkästi. Tuollaisiin kohtiin olisi ehkä ollut fiksumpaa laittaa portaat. Toisaalta tämä sama väylä palvelee lumiseen aikaan latupohjana eikä sellaiselle oikein portaikot sovi.
Alkumatka kulki joutuisasti leveää väylää pitkin.
Ei se sitä oikeasti ollut.
Harjanteen takaa nousi esiin jättimäinen kuukunen aivan kuin Tintti ja salaperäinen saari -kirjassa.
Täältä näkyi reitti jota pitkin ennen pitkää kulkisimme.
Lampivaaran ametistikaivoksen rakennukset erottuivat juuri ja juuri vastakkaisen vaaran rinteessä.
Täällähän ne vanhat pitkoksetkin piileskelivät.
Kun taas jatkoimme taivallusta innostuivat itikatkin uudemman kerran.
Tästä suuntasimme ylämäkeen kohti Tikkalaavua. Tuossa kartassa sen nimenä näytti olevan Lähilaavu.
Pari sivutilaa oli omistettu maisemien, tähtien ja revontulien katseluun.
Tikkalaavulla pidimme virkistävän tauon ja söimme loput eväät pois... no ei ihan kaikkia.
Tuo maisematupa näyttää todella hienolta, mukavaa että uusia tupia rakennetaan. Viime vuonna ihastelimme itsekin uutta tupaa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Siellä oli silloin myös Metsähallituksen työntekijöitä. Meidän kokemuksia Luostolta täällä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/pyha-luoston-kansallispuisto-luoston-vaellusluontopolku/
VastaaPoistaJuu Mikko, koronassa oli se hyvä puoli että väki säntäsi metsiin ja tuntureille. Siellä sitten huomattiin että olisi aika korjailla reittejä ja rakentaa uusia taukopaikkoja. Hyvä niin.
Poistat.Tiina