keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Naisenergiaa vuosikymmenten takaa

Kaarina Karin "Haltin valloitus" on kirja meille, jotka kitisemme, kun goretex pikkasen vuotaa tai kun sinappi unohtuu repusta.

Tämän kirjan naiset menivät minne halusivat ja jättivät turhat nurinat pois.




Haltin valloitus on näköispainos vuodelta 1973 ja sen tarinat ja kuvat ovat yli 80 vuoden takaa.


Kirjan ensimmäinen seikkailu on vuodelta 1929.
Halti valloitettiin vuonna 1933.


Kuten kaikki muistavat, lapin retkeilyn aloittivat suomalaiset naiset. Juuri tämä porukka!

Heillä riitti intoa, avarakatseisuutta ja hulluutta mennä sinne, missä muut eivät olleet vielä käyneet.

Tämä mainio kirja ei kerro vain Haltista, vaan retkeilypioneerit taivaltavat aluksi Kainuussa Sallan tienoilla ja Paanajärvellä.

Paanajärvi erämaineen kuului vielä tuolloin Suomelle.











Käsivarteen retkue matkusti Norjan kautta ja kirjassa kerrotaan myös niistä maisemista.

Mikään mäki tai tunturi ei ollut mahdoton tälle porukalle. Haastava ehkä, mutta ei mahdoton.

Huumorilla ja sisulla he puskivat eteenpäin halki kivikoiden ja jokiuomien.



Kirjan teksti on päiväkirjamaista ja hyvin elävää. Kieliopilla ja sen sellaisilla ei ole niin suurta väliä, sillä tunnelmien kirjaaminen oli tärkeintä.

Tämä sopii myös lukijalle. Tarinoihin on helppo eläytyä, sillä ne on kerrottu aivan kuin kaverille iltaisen nuotion ääressä.




























Vuonna 1929 vaeltajille oli vaikea löytää kunnollisia varusteita. Sellaisia ei vain ollut.

Tunturivaelluksille valmistautumisessa tarvittiin luovuutta ja kekseliäisyyttä, eikä varusteiden ulkonäkö tai muodikkuus olleet kovin tärkeitä.




Vuosina 1929 - 1937 tämän porukka teki vaihtelevilla kokoonpanoilla kaikkiaan viisi tunturiretkeä.

Sota lopetti ryhmän vaellukset.













Parasta tässä kirjassa on runsas kuvitus. Mukaan valittuja valokuvia on pakko tutkia pitkään, sillä ne kertovat niin paljon ajasta ja paikasta.


Kirjan naiset olivat oikeita seikkailijoita, jotka vuoroin taistelivat tiensä eteenpäin hankalassa maastossa, vuoroin lumoutuivat pohjoisen luonnosta, maisemasta ja ihmisistä.


6 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen kirja. Piti heti katsoa löytyykö kirjastosta ja löytyihän se. Pitää vaan laittaa tilaus, koska se on varastokirjastossa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Tällaisten kirjojen löytäminen ja lukeminen on aina yhtä ilahduttavaa. Tähän oli vielä helppo eläytyä, koska tarinan sankarit olivat naisia.
      t.Tiina

      Poista
  2. Voi jestas mikä helmi kirjakseen! Aion metsästää ehdottomasti käsiini. Olen lukenut muilta mailta joitakin vanhempia tarinoita, mutta en Suomesta. Patrick Leigh Fermorin tarinat vuonna 1933 alkaneesta kävelystään Euroopan halki ovat aika huimaa luettavaa nekin, mutta tässä on oman maan ajankuvaa ja vielä naisia retkeilemässä... Mahtava vinkki, kiitos Tiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve Upe! Aina välillä näitä kirjoja tupsahtaa esille. Joko olet lukenut Frederic Gros in "Kävelyn filosofiaa"? Siitäkin oli taannoin esittely blogissani.
      t.Tiina

      Poista
    2. Moi Tiina! Juu, Gros'n teos on tuttu. Kävelykirjastoni sen kun kasvaa kasvamistaan, sekä näiden kävelyaiheisten "yleisteosten" että reissutarinoiden osalta. Äskettäisiä lukunautintojani ovat olleet Levison Woodin 'Walking the Himalayas' ja 'Walking the Nile', huimia kävelyseikkailuja reiteiltä, jotka ovat vain extreme-hemmoille. Ed Staffordin 'Walking the Amazon' on myös huikea lukukokemus, jos haluaa nojatuolimatkailla ääriolosuhteisiin ;)

      Poista
    3. Kiitos Upe vinkeistä! Niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa lukea..... :)
      t.Tiina

      Poista