perjantai 1. tammikuuta 2016

Mitä olen oppinut Caminolla (tähän asti) vol 3

Pondevedra. Tyyppi vasemmalla viritteli selloaan.
1. Pappi juo viinit.
Caminot ovat kaiken muun lisäksi uskonnollisia kokemuksia. Vaikka sinäkin olisit luterilais-ateisti, niin ainakin kerran kannattaa Caminolla osallistua katoliseen jumalanpalvelukseen. Se saattaa tuntua käsittämättömältä, mutta tuskin se on Caminolla ainoa outous.
Ja ylläripylläri: katolisella ehtoollisella rahvas syö öylätin... ja pappi juo viinit!
Katolisen palveluksen kaunein kohta on ympärillä istuvien kättely, joka on perinteinen rauhan toivotus. Anna siis kätesi vispata!

Pamplonan jälkeen kohti tuulimyllyjä
2. Ei se matka, vaan se vauhti.
Tästä voidaan toki olla montaa mieltä (kuulen jo pikakiitureiden tuhahtavan...)
Jos aikoo edetä taipaleella, on hyvä pitää yllä edes mainittavaa vauhtia. Mutta jos kiiruhtaa liikaa, loppuu jousto tossuista ihan liian aikaisin. Suo siellä, vetelä täällä! Hitaus ei vie eteenpäin, mutta liioiteltu nopeus saattaa kostautua ajan myötä.
Kantsii opetella arvioimaan oma nopeutensa, tai hitautensa, niin kävelystä tulee lystimpää. Kilometreistä ei todellakaan kannata ottaa paineita. Ne ovat olleet siinä tuhat vuotta!
Albergue Brazil. Camino Frances.
3. Muovikassi suihkuun.
Jos ja kun yöpyy albergueissa kannattaa pitää mukana puhdasta, tilavaa muovikassia.
Albergueiden suihkuissa ei useinkaan ole paljoa säilytystilaa, eli paikkoja vaihtovaatteille, dödöille jne.  Ole etevä ja sullo muovikassiin puhtaat vaatteet ja muut tilpehöörit. Ynnä tietenkin arvotavarasi. Muovikassin voi ottaa mukaan suihkuun.


4. Tervehdi ystävällisesti muita Caminon tallaajia ja käyttäydy sivistyneesti.
Caminolla vallitsee perinteisesti sydämellinen tunnelma. Vaeltajat ovat ikäänkuin siskoksia (veljeksiä) keskenään. Siitä huolimatta jokaisella vaeltajalla on joskus huono päivä, jolloin kaikki on hanurista. Ja niin voi myös kanssakävelijällä olla bad hair day, jolloin hänen muutoin niin sympaattinen luonteensa on ikäänkuin kätkössä.
Muista silti käyttäytyä, sillä seuraavassa alberguessa tyyppi, jonka kengille ihan vahingossa potkaisit soraa, saattaa nukkua puolen metrin päässä sinusta. Samoin kuin se heppu, joka vei baarista sen viimeisen istumapaikan.

Camino Portugues. Matkalla Ponte de Limaan.


5. Kipu jalassa pitää hoitaa heti.
Outo tuntemus jalassa kesken kävelyn ei parane odottelemalla. Se vain pahenee. Ja tämä on todellakin koettu! Tuskin nähtävissä olevasta rakosta hautuu iso ongelma.
Ei ole mikään häpeä hoitaa pipiä, kun sellainen kinttuun iskee.
Pidä Compeed-laastarit helposti saatavilla!


Lisää näitä opetuksia saattaa tulla tuonnenpana...2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä, ne kuulostavat itsestäänselvyyksiltä, kun joku ne sanoo, mutta enpä ollut ajatellut niitä aikaisemmin. Olen pari kertaa työmatkakävelyissäni (10 km suuntaansa) saanut pahan rakon kantapäähän nimenomaan sen takia, että ajattelin, että kyllä tästä perille päästään ilman rakkoa. Mutta ei!

    VastaaPoista
  2. Hei Campasimpukka! Caminolla jalkojen kunto on tärkeä asia. Kun päivittäin kävelee kilometritolkulla, täytyy räpylöistä pitää hyvä huoli!
    t. Tiina

    VastaaPoista