Evolla on alueita, joissa ei hirveästi kiemurtele polkuja, mutta jotka ovat silti retken arvoisia. Tämä mielessämme lähdimme lokakuun loppupuolen maanantaina tutustumaan Evon Sudenpesänkankaaseen.
Auton jätimme kartan vasemman reunan Keltajoen parkkipaikalle. Sitten kävelimme parisataa metriä tietä eteenpäin yli Keltajoen sillan ja sukelsimme metsään. Kiersimme lenkin siis vastapäivään.
Ajatuksena oli löytää helppokulkuinen reitti metsän halki Iso-Keltajärven rantaan. Sateliittikuvan mukaan näiltä nurkilta sellainen voisi löytyä. Vaan oikeasti ei. Olimme toivoneet edes viitteellistä polkua, mutta eipä sellaista ollut. Otimme siis opasteeksi kompassisuunnan ja läksimme talsimaan halki syksyisen metsän.
Sateisen yön jäljiltä maasto oli kosteaa ja paksu sammalikko oli imenyt sadevettä oikein kunnolla. Askellus oli pehmeää muttei kovin joutuisaa. Osan aikaa kuljimme suht valoisassa isojen puiden katveessa, mutta paikoin vastaan tuli tiheitä näreikköjä, joiden läpi oli miltei mahdotonta päästä. Välillä olimme näkevinämme poluntapaisia, mutta kotvasen tovin kuluttua ne katosivat kaatuneiden runkojen sokkeloihin. Osa poluista saattoi olla ihmisten tallaamia, mutta varsin monet myös eläinten kulkureittejä.
Rannan tuntumasta löytyi useita majavien kaatamia runkoja. Paljon oli myös pystyyn jääneitä. Puiden kaatamisessa oli nähty paljon vaivaa, mutta sitten homma oli jääänyt puolitiehen. Nuo talttahampaiden jäljet eivät näyttäneet kohtuuttoman vanhoilta.
Jyrkässä rinteessä virtasi sinnikäs pikkuruinen puro kohti järveä. Se sai kivikossa aikaan oikein vesiputouksiakin. Sellaisia minikokoisia.
Tauon jälkeen jatkoimme taivallusta uusin voimin. Sitä se suklaa saa aikaan. Tutkimme vielä jonkin aikaa rinteen metsää ja kivikoita. Sammalpeitteet olivat täällä uskomattoman paksuja. Jalkain alla saattoi olla kiviä, lahonneita puita tai vaikka syviä onkaloita, jotka kaikki olivat hämäävästi sammaleen peittämiä. Tämä teki kulusta hidasta ja vähän riskaabeliakin. Jalka saattoi töpsähtää sammalikon läpi ties minne.
Palasimme vielä hetkeksi rannan tuntumaan ennenkuin nousimme uudelleen rinteeseen. Rannalta löytyi majavien jälkiä menneiltä ajoilta.
Palasimme takaisin Viljaskorventielle... jos tuota nyt voi tieksi sanoa. Läksimme taivaltamaan tietä pitkin kohti itää. Väylä oli paikoitellen niin umpeenkasvanut, että saimme kiipeillä ja konttailla päästäksemme eteenpäin. Tien keskikorokkeella kasvoi kaiken kokoisia kuusennäreitä, joiden oksat valuivat vettä. Välistä tuntui, että ne oikeastaan ruiskuttavat nesteitä ihan kiusallaan. Muutaman sadan metrin jälkeen retkeilyhousumme olivat litimärät, joten pysähdyimme vaihtamaan sadehousuihin. Se oli hyvä päätös. Kuivissa pöksyissä kävely oli huomattavasti hauskempaa.
Kotvasen tovin kuluttua nousimme tieltä takaisin metsään. Ajattelimme kulkea korven läpi Ruuttanajärvelle. Olimme taas poluttomassa maastossa etsimässä helpointa reittiä eteenpäin. Ja taas oli edessämme tuuheita näreikköjä, liukkaita juurakkoja ja hämääviä sammalikkoja.
Rakastimme joka askelta.
Ruuttanajärven ranta oli kaislikkoista ja hankalaa kuljettavaa. Jälleen kerran olimme iloisia goretex-popoistamme. Kävelimme rannan tuntumassa kohti seuraavaa lutakkoa, joka kartassamme oli tyystin nimetön.
Tämä Evo-retkemme oli ainutlaatuinen. Lähdimme kävelemään meille tuntemattomaan syksyiseen aarnimetsään toiveenamme kulkea ihan uusia reittejä. Sudenpesänkangas täytti kaikki odotuksemme. Kulku oli kaikkea muuta kuin helppoa. Kompastelimme liukkaissa juurakoissa ja paksut sammalikot hämäsivät askeleitamme. Puhumattakaan lukemattomista tiheistä näreiköistä, joiden läpi oli vain puskettava. Metsän kosteuden takia vaihdoimme kerran pöksyjäkin.
Kävelimme osapuilleen kymmenen kilometriä. Ja kun lähestyimme parkkipaikkaa just sateen alkaessa oli yhteinen ajatuksemme: tänne on ehdottomasti palattava keväällä.
Polkujen puute saattaa johtua siitä, että osa Sudenpesänkankaasta on ainakin aiemmin ollut tutkimuskäyttöön rajattu luonnonsuojelualue. Se on merkitty karttaan punaisella ja siellä ei saa liikkua jokamiehenoikeuksilla.
VastaaPoistaTämän ei ole tarkoitus olla ilkeä kommentti ja yksittäinen käynti ei varmasti luontoa vahingoita. Halusin tuoda asian esille, jotta ihmiset, jotka etsivät retki-ideoita blogeista, tiedostaisivat rajoituksen. Nopeastihan maastoon polkuja tulee, jos useampi ihminen siellä käy.
Hei Anna Manna ja kiitos viestistäsi. Sudenpesänkangas on luonnonsuojelualuetta, mutta käsittääkseni sitä ei ole rajattu tutkimuskäyttöön. Tämän jutun alun karttakuvassakin alue on ihan tavallista metsää. Luontoon.fi-sivujen kartoissa Sudenpesänkangas on luonnonsuojelualuetta, mutta ei rajoitusaluetta. Kieltämättä termistö rajoituksista ja suojelualueista on aika sekavaa ja siksi viestisi on hyvä muistutus siitä, että alueista kannattaa ottaa selvää ennen retkeä.
Poistat.Tiina