tiistai 11. lokakuuta 2022

Aulangon tornissa

 


Aulangon näkötorni Hämeenlinnassa aukesi vihdoin elokuussa pitkän remontin jäljiltä. Johan tuota ehdittiin odottaakin, vaikka oikeasti remontti valmistui kuukauden etuajassa.

Näkötornin edustalla kohti Aulangonjärveä on vuonna 1934 rakennettu tasanne, josta jo avautuu hieno kansallismaisema järvelle ja Lusikkaniemelle.




Aulangon näkötorni rakennettiin Aulangon vuorelle vuosina 1906-07. Graniittisen 33-metrisen tornin suunnitteli arkkitehti Waldemar Aspelin.
Eversti Hugo Standertskjöld loi Aulangon puiston usean vuosikymmenen aikana. Hän painotti sitä että puiston tulee olla kaiken kansan vierailtavissa, eikä mikään eliitin ilo. Kiitos Hugo.



Tornin alimmalla tasanteella on kuvia remontista. Tornin kylkeen jouduttiin rakentamaan erillinen kulku työmiehille ja heidän välineilleen. Ei siis ihan tavallinen rakennustyömaa. 
Itse torni on vankka, mutta sen lattiarakenteita tuettiin ja vedeneristystä paranneltiin.



Onneksi remontin jälkeen tornin sisätilat näyttävät samoilta kuin aina ennenkin. Korjaustyöt on tehty vanhaa kunnioittaen ja siksi lähes huomaamattomasti.

Huipulle johtavat kiviportaat ovat aivan yhtä pitkät ja voimia vievät kuin aikaisemminkin.



Ylhäältä näkee pidemmälle, mutta myös tuuli käy tuimempana. Tornin juuren näköalatasanne on aika kaukana.

Aulangonjärven pohjoispäätä. Kun näitä maisemia ei ole pariin vuoteen päässyt ihailemaan on se nyt kaksin verroin hienompaa. Eikä tuo ruska lainkaan haittaa kokemusta.




Vanajavesi ja Hatunniemi. Ruuhkasuomesta ei metsä lopu. Ennen Vanajaveden pinnan laskua 1800-luvun ja 1900-luvun vaihteessa  Aulangonjärvi oli osa Vanajavettä. Tuolloin veden pintaa laskettiin pari metriä ja Aulanko sai oman nimikkojärvensä.


Remontti näkötornissa jatkuu myöhemmin, sillä ehostamatta jäivät ainakin ikkunain pielet. Toisaalta eivät ne hassumpia ole tuollaisinakaan.



Tornin Kahvila ei harmillisesti ollut avoinna vierailumme aikana. Sen viehkoja sisätiloja kannattaa käydä ihastelemassa paremmalla ajalla.

Aulangon näkötorni on avoinna lokakuun loppuun asti. Ylös asti saa kiivetä ihan ilmaiseksi. 
Ja alaspäin pääsee samaan hintaan.


2 kommenttia:

  1. Onpa mukava nähdä kuvia sisältä tornista. Onneksi siellä on ymmärretty säilyttää ja korjata vanhaa. Kuopiossahan 60-luvulla purettiin vanha torni uuden vierestä.

    Ruska on siellä nyt komeimmillaan. Ja hieno paikka tuo torni katsella sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelän vieno ruska on just nyt parhaimmillaan, ehkä paras moneen vuoteen. Aulangon torni on onneksi jätetty miltei alkuperäiseen asuunsa.
      t.Tiina

      Poista