"I only walk because there is a rhythm, I follow the rhythm of my feet and move automatically." Eva Meijer, Bird Cottage
torstai 11. huhtikuuta 2019
Kävelyllä Cordobassa
Cordoba, tuo Andalusian helmi, perustettiin roomalaisten toimesta jo vuonna 164 eKr. Sittemmin kaupunkia ovat hallinneet vuorotellen mm. barbaarit, muhamettilaiset ja kristityt. Cordoban historia onkin täältä pohjolasta katsottuna melkomoisen vaikuttava. Kaupungin vanha osa on kuin tehty verkkaiseen haahuiluun, sillä se on pääosin suljettu autoliikenteeltä.
Roomalaisten rakentama silta, josta tosin alkuperäistä on vain pieni osa, johdatti kulkijan Guadalquivir-joen yli kohti Cordoban ihmettä La Mezquitaa.
Pari viikkoa ennen Semana Santaa kaupungin nuoriso treenasi pääsiäiskulkueeseen osallistumista. Silloin he kantavat oman kirkkonsa pyhää patsasta pitkin Cordoban katuja osana vuosisataista perinnettä. Espanjalaiset pääsiäiskulkueet ovat toinen toistaan upeampia. Eikä Cordoban varmaan vähiten.
Iltahämärissä kuvattu Guadalquivir-joki jakaa Cordoban kahtia. Joen luonto on paljon muutakin, kuin vain virtaavaa vettä. Veden suojaamissa villiintyneissä pusikoissa elää monipuolinen, runsas ja äänekäs linnusto. Vanhan myllyn rauniot antavat suojaa myös vesialueen muille elikoille.
Roomalaisen sillan kaupunginpuoleinen pää on oivallisesti keskellä historiallisia rakennuksia.
Huhtikuun alun keli oli kovin vaihteleva ja viileähkö, sillä poikkeuksellisen kylmä rintama koetteli koko Espanjaa. Aurinko kyllä lämmitti aina sadekuurojen välissä ja nosti kulkijan mielialaa entisestään.
Cordoballa on myös vahva juutalainen historia. Juutalaisen kaupunginosan kapeat ja eksyttävät kujat ovatkin yksi kaupungin nähtävyyksistä. Niiden varsilla on kuppiloita, myymälöitä ja gallerioita. Kujat johdattavat vanhalle, museoidulle synagogalle, joka rakennettiin vuonna 1315.
Kaikista viehkoista kujista ja aukioista huolimatta Cordoban ehdoton päänähtävyys on La Mezquita eli moskeija-katedraali.
Tuohon uskomattoman upeaan rakennukseen tutustumme ens jaksossa.
Cordobassa taas huomasi, kuinka mukavaa onkaan kun ei ole vuosiin tarvinnut tarkata montako kuvaa kameran filmissä on vielä jäljellä....
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti