maanantai 16. syyskuuta 2019

1. päivä Portugalissa ja täällä sitä taas ollaan....


Tämänvuotinen Portugalin Caminomme alkoi hilpeissä merkeissä. Riemua aiheutti lentoyhtiö TAP, joka  halusi korvata viimesyksyisen matkalaukkumme hukkaamisen tarjoamalla meille uudet lennot pilkkahintaan.
Kahden hengen lennot ( Helsinki - Lissabon - Porto - Lissabon - Helsinki ) maksoivat meille yhteensä osapuilleen 100 euroa (en silti suosittele kellekään matkatavaroiden kadottamista!).

Aikataulutimme ekan päivän niin, että lähdimme Caminolle suoraan Porton lentokentältä. Koska lento oli myöhässä otimme kentältä taksin Vila Chahan Atlantin rantaan. Näin ekan päivän saapastelu pysyisi kohtuullisena. Ja sitten baanalle ja nokka kohti pohjoista.

Jo tutuksi tulleilla puupoluilla oli taas ilo kävellä. Ne olivat jalan alla todella paljon pehmeämpiä kuin asfaltti. Kintut löysivät Caminon kotoisan rytmin nopsasti. Ja vaikka tällä rantareitillä olikin helppo edetä, löysi silmä vaistomaisesti ohjaavat keltaiset nuolet.
Rannan tuntumassa kävelystä oli sekin ilo, että ravintoloita ja rantakahviloita pystyi osavasti hyödyntämään.




Reitin varrelle oli ilmestynyt uusia opasteita.
Tässäkohdin pysyimme visusti Caminho Maritimon, eli Senda Litoralin poluilla.

Aikaisemmista vuosista poiketen aloitimme vaelluksemme elokuun puolella.
Näin siitäkin huolimatta, että elokuu on paikallisten lomakuukausi. Se tietenkin nosti hotellien hintoja ja paikoin ruuhkautti rannat ja ravintolat.





Meidän kulkuumme moinen ei hirveästi vaikuttanut.


Vasta kun katsoin näitä kuvia isolta ruudulta äkkäsin, että tuolla keskioikeallahan pilkotti jo Vila do Conden maamerkki Santa Claran luostari.
Vasemmalla taas näkyivät Povoa de Varzimin kerrostalot. Sinne me kävelisimme päivän päätteeksi.



Rannalla oli todellakin paljon väkeä, sillä aikaisemmin niin rauhallinenn rantatie oli nyt elokuun lopulla täynnänsä autoja. Toki siihen vaikutti myös liki kolmeakymmentä huiteleva lämpötila.

Aikas pian saavutimme Vila do Conden sillan ja upean Santa Claran. Aikaisemmilla kerroilla olimme yöpyneet Vila do Condessa, mutta nyt kävelimme reippaasti sen halki viiden kilsan päähän Povoa de Varzimiin.




Vila do Condesta  saattoi kävellä Povoaan joko kaupungin pikkukujia myöten, tai sitten rehvakkaasti rantabulevaardia pitkin. Kumpikin reitti olisi ollut kävelemisen arvoinen.


Me napsimme parhaat palat molemmista. Aloitimme Vila do Conden kujilla ja sitten siirryimme rantaan. Näin tehden reittien pituudella ei enää ollut merkittävää eroa.




Povoan rannalla oli jotain, mitä en ole suomessa nähnyt: rantakirjasto, joka toimi kesäkuukausien ajan. Sieltä paikalliset saattoivat hakea sivistävää lukemista rannalla löhöämisen ajaksi.



Povoa de Varzim on Vila do Condea isompi ja vilkkaampi.

Väsyneelle vaeltajalle löytyi enemmän yöpymis - ja virkistäytymispaikkoja.




Portugalilaiseen tapaan monet taloista oli huolella kaakeloituja ja kaupungin pikkukujilla oli ilo astella.

Toisaalta mikään ei ollut liian puunattua, vaan kaikessa oli elämisen meininki.


Vastapainoksi idyllisille näkymille laitan tähän maiseman hotellimme ikkunasta. Mielenkiintoisen näkymän lisäksi olimme tyytyväisiä, ettei ikkunamme ollut hotellin toisella puolen, sillä siellä metelöi kaupungin valtakatu.

Ensimmäisen Caminopäivämme kävelysaldo ei ollut kovin kummoinen, ehkä 10 - 12 kilometriä. Toisaalta se oli kyllä ihan mukavasti, olimme sentään samana aamuna lentäneet halki euroopan.

Tästä oli hyvä jatkaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti