tiistai 27. elokuuta 2024

Tromssan Polar-museo ja katunäkymiä

 


Toinen kohteemme sateisessa Tromssassa oli Polar-museo. Tromssan satamasta lähti aikoinaan moni pohjoisten reittien etsijä ja arktinen tutkimusmatkailija. Myös Huippuvuorten liikenteelle Tromssa on ollut tärkeä. Näistä aiheista koostuu museon pysyvä näyttely.
Aivan kuin hämäykseksi Tromssassa on myös Polaria joka puolestaan on arktinen akvaario.


Punainen, pienikokoinen rakennus vei meidät pohjoisen maisemiin ja jäätiköiden tunnelmiin.



Huippuvuorilta esiin kaivettu 1600-luvulla kuollut noin 25-vuotias mies. Haudasta saatiin tietoa vaatetuksesta, syödystä ruuasta, taudeista ja puutostiloista. Kaverilla oli kyllä aika hyvät hampaat.

Arktista metsästystä käsitellään museossa monelta eri kantilta. Kuuttien vetoavat katseet olivat edelleen sydäntä särkeviä.




Norjan suuret pojat eli tutkimusmatkailijat Roald Amundsen ja Fridtjof Nansen olivat hyvin esillä    
  (  alemmassa kuvassa muita heppuja ).



Hieman tunkkaisissa näyttelytiloissa oli runsaasti valokuvia ja aikojen yli säilyneitä mielenkiintoisia esineitä. Niiden tutkimisessa voisi kuluttaa päivän jos toisenkin.
Harvemmin näkee mursun muhkeaa luurankoa.







Norjalaisten jäätikköseikkailujen suuri tähti oli kuunari Fram. 
Juuri Fram ajelehti jäätiköiden mukana vuosina 1893 - 1896 Nansenin epäonnisella pohjoisnaparetkellä. Se oli menossa mukana myös 1910 - 1912 kun Amundsen retkikuntineen kävi liputtamassa etelänavan. Nykyään Fram on museoituna Oslossa.





Ja vielä hieman katunäkymiä Tromssasta. Käytöstä poistettu puhelinkoppi on saanut uuden elämän kirjakoppina. Sinne voi vielä kirjoja ja sieltä voi hakea kirjoja, ihan oman maun mukaan. Nerokasta.

Korkeanpaikankammoinen ikkunanpesijä? Mitä vaan kunhan ei kurottelua korkealla olevista ikkunoista tuumii tämä neropatti.



Tromssa on ystävällinen ja viihtyisä noin 80 000 asukkaan kaupunki. Yllättäen Tromssan ilmasto on sijaintiinsa nähden leuto. Kaupungin pakkasennätys on vaivaiset -18 astetta ja tammikuun keskilämpötila -4 astetta. Tästä on kiittäminen Golf-virtaa.




Tromssassa oli helppo vierailla. Ihmiset olivat ystävällisiä, palvelu pelasi vaikkei osattu norjaa. Kaiken pystyimme maksamaan kortilla eikä rahanvaihtoa tarvittu. Ravintoloita ja viihtyisiä pikku kahviloita löytyi melkein joka nurkalta.
Silmäniloina olivat useat kauniit puutalot jotka olivat edelleen vilkkaassa käytössä.



Tromssa oli ehdottomasti käymisen arvoinen. Jopa sateisina päivinä.


4 kommenttia:

  1. Norjalaiset on kyllä hirmu ystävällisiä. Puhun jonkin verran norjaa, mutta kerran Norjassa auton renkaaseen / jarruihin tuli vika ja piti kurvata lähimmälle korjaamolle. Siinä sitten jotenkin sain asiani selitettyä norjaksi ja auto korjattiin ja vielä ilmaiseksi. Vika osoittautui pieneksi, mutta silti. Kiittelimme kovasti ja matka jatkui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille jäi hyvin positiivinen kuva Norjasta ja norjalaisista. Oikeasti mikseivät he ole maailman onnellisin kansa? Varmaan vielä joskus palaamme hurmaavaan vuonojen ja vuorien maahan.
      t.Tiina

      Poista
  2. Museot eivät yleensä ole meidän vierailuvalintoja reissuissa. Lähinnä sadepäivien varavaihtoehto. Tämä on kuitenkin aihepiirinä sellainen, että melkein tulisi kyllä käytyä, kiinnostaa valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu harvemmin tulee poikettua museoissa, mutta kun matkaa suunniteltaessa hoksasin Polar-museon oli sinne ihan pakko päästä. Pienestä asti olen lukenut kirjoja naparetkeilystä ja Huippuvuorista, ja sekopäistä kuumailmapallo-retkistä napa-alueelle. Tämä museo toi ne kaikki kädenulottuville.
      t.Tiina

      Poista