keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Madeira osa 3. Levada da Janela

Tämän Madeiran luoteisnurkalla kiemurtelevan levadan virallinen nimi on Levada da Central da Ribeira da Janela. Jotta itse levadan nimi ei täytä koko tekstiä, on parempi puhua vain Levada da Janelasta.Päästäkseen Levada da Janelalle täytyy ajaa saaren luoteisimpaan kaupunkiin, Porto Moniziin. Levadan alku löytyy vuorilta kaupungin yläpuolelta. Edestakainen levadakävely vie osapuilleen neljä tuntia.

Levadan alku on erittäin hyvin hoidettua,siinä mielessä melkein tylsää. Se on kuin suoraan levada-oppikirjasta: polku on leveä, itse levada roskaton ja vesi virtaa kirkkaana. Innokkaat ja nopeat kalat suhahtelevat moitteettomassa levadassa.Vaan annas olla, kun on kävelty muutama hetki, alkaa tämäkin levada saada luonnetta.

Korkeuserot kasvavat, maisema muuttuu kokoajan jylhemmäksi ja kasvillisuus villiintyy.


Eipä aikaakaan, kun jo ollaan tutusti jyrkänteiden äärellä, ja turvakaiteet ovat ajat sitten ottaneet ritolat. Rinteiltä pirskova kosteus saa jokaisen mahdollisen läntin kasvamaan vihreää. Tämä on saniaisten paratiisi.


Levadan loppupäässä on mahdollista kulkea kahden pitkän ja matalan tunnelin kautta syvemmälle vuoristoon.

Tunneleiden jälkeen tullaan levadarakennukselle ja levada katoaa kävelykelvottomaksi. On aika palata takaisin samaa reittiä.Takaisinpäin kävellessä villi levadapolku vähitellen sivistyy, maisemat seesteytyvät ja kohta patikoit taas mallilevadan siistiä ja nuhteetonta polkua.


Päivän päätteeksi voi pitää lounastauon Sao Vicenten dramaattisissa maisemissa. Se on Madeiran pohjoisrannikon isoin kaupunki, ja sieltä johtaa tie takaisin Funchaliin.

(Madeira osa 2.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti