sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Noticias sobre el Camino... osa 5


Ja vuorossa Camino-uutisia Espanjan lehdistä!

Tänä vuonna on kulunut 25 vuotta Elias Valina Sampedron kuolemasta. Ja miksikö me kaikki haluamme muistaa häntä? Hän oli pappi O`Cebreiron "hiippakunnassa". Okei.
Oletko koskaan Caminoa kävellessäsi miettinyt kaikkia niitä keltaisia nuolia, jotka johdattavat sinua eteenpäin? Oletko tuntenut sen uskomattoman helpotuksen, kun luulet olevasi hukassa, ja jo seuraavassa pylväässä on keltainen  nuoli, joka osoittaa sinun olevan oikealla tiellä, ja vielä näyttää oikean suunnanakin. Kyllä! Si! Elias Valina Sampedro oli se mies, joka keksi käyttää keltaisia nuolia Caminon merkkeinä. Tarinan mukaan hän "neuvotteli" Espanjan liikenneministeriöltä muutaman (?) litran keltaista maalia, ja lähti maalailemaan nuolia Roncenvallesista Santiagoon, eli halki koko pohjoisen Espanjan. Nykyään Sampedron työtä jatkaa yhteisö "Amigos del Camino de Santiago".

Sampedro kuoli 1989, eikä ehtinyt nähdä työnsä tuloksia. Ja kuitenkin me kaikki Caminoilla olisimme totaalisen hukassa ilman häntä.
Hänen muistopatsaansa on O`Cebreirolla, ja seuraavan kerran, kun kuljen patsaan ohi, taidampa pysähtyä kiittämään häntä.

Syksyllä -14 saapui Santiago de Compostelaan Espanjan nuorin pyhiinvaeltaja. Hän oli yhdeksänkuinen Moses, joka vaelsi Sarriasta Santiagoon vanhempiensa kanssa viidessä päivässä. Matkaa Sarriasta Santiagoon on n. 112 kilometriä ja Moses taittoi sen mukavasti rattaissa. Ehkä hän oli perheessä se, jonka tehtävänä oli etsiä maisemasta ne Sampedron keltaiset nuolet...

Ja lopuksi erään Caminolla albergueta pitävän isännän mielipide nykypäivän pyhiinvaeltajjista: " He ovat porukkaa, joka on enemmän huolissaan alberguen nettiyhteyksistä, kuin suihkumahdollisuuksista".  Vau! Tämä kolahti! Vaellammeko me haisuleina, jotka lähettävät hajuttomia viestejä eetteriin? Tjaa, netissä on helppo olla tuoksuton, olkoonkin, että tässäkin alberguessa on kyllä osavat suihkut halukkaille. Ja oikeasti, jos yöpyminen alberguessa maksaa vitosen, niin mitä kaikkea siihen hintaan voi vaatia?  Aforzan alberguen seinällä on monella kielellä kirjoitettuna viisas lause: turisti vaatii, pyhiinvaeltaja kiittää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti